• Med ny lässatsning menar Olle Johansson att 99 procent av eleverna kan lära sig att läsa. Foto: Kajsa Nilsson

Nya Zeeländsk modell ska lära barnen att läsa

Med 26 miljoner kronor extra till skolan i kommunens budget vill Olle Johansson bland annat se en satsning på speciallärare som ska hjälpa barn att lära sig läsa enligt en Nya Zeeländsk modell.

– Barn med behov ska få gå på extraundervisning 45 minuter per dag under tolv veckor, detta har fungerat i Nya Zeeland och Finland, säger han.

Om inte läsningen sitter menar Olle Johansson att även matematiken blir lidande, då många uppgifter innehåller stor del text.

Sex speciallärare

Av den sammanlagda summan har tre miljoner kronor avsatts till tolvveckorsmodellen och pengarna räcker till sex speciallärare. Planen är att man ska fånga upp barn med lässvårigheter redan i första klass.

– Vi ska tidigt kunna se vilka barn som kommer att få problem. Jag vill inte kalla det för läsgaranti men om vi satsar på detta kommer 99 procent av eleverna lära sig läsa, säger Olle Johansson.

I övrigt innehåller budgetförslaget bland annat satsningar på fritidsgårdar, sommarjobb för gymnasieelever och höjda lärarlöner. Själv tycker Olle Johansson att lässatsningen är viktigast.