• Idag arbetar Stig Holm heltid med det egna företaget SH Catering som han driver tillsammans med Thomas Björk (till höger i bild).
  • Under åren har Stig Holm erhållit många utmärkelser och diplom.
  • Med ett stort intresse för kvalitet lagar Stig Holm mat till både små och stora sällskap.
  • Sedan över 30 år tillbaka har han ett samarbete med Holmen och sköter maten vid all ledningsrepresentation.
  • Så ofta han hinner lagar han maten själv.

Nya vägar efter Palace

Kärleken och arbetet förde honom till Norrköping och sedan 1980 har han varit välkänd inom den östgötska restaurang- och nöjesbranschen. Kanske allra mest omtalad som tidigare ägare till nöjespalatset Palace men nu satsar han helhjärtat på den egna cateringverksamheten.

Palace försattes i konkurs 2010 och efter det väntade en omställningsperiod för Stig Holm. De tidigare 65 timmar långa arbetsveckorna byttes ut mot ¨vanliga¨ arbetstider och helt plötsligt var helger ofta lediga istället för arbetstid.

– Det tog mig två år att förstå att jag verkligen var ledig på helgerna. När jag insåg det kom mitt sociala liv tillbaka, säger Stig Holm där han sitter bakom sitt stora skrivbord i kontorslokalen bakom cateringköket. På väggen hänger tavlor, utmärkelser och diplom och han berättar om ett särskilt minnesvärt fotografi.

– Jag har i över 30 år haft ett lojalt samarbete med Holmen och när de skulle inviga sin nya fabrik i Madrid år 2007 gav de cateringuppdraget till mig. Jag fick i uppdrag att ta hand om 1 500 av Holmens VIP-gäster som kom flygande dit från hela världen. Jag hyrde in mig på en restaurang i Madrid i en vecka, med från Norrköping var också lärare och elever från restaurangskolan John Bauer. Råvarorna fraktades från Sverige. Spanska florister fick göra midsommarkransar som matchade serveringspersonalens svenska inhyrda folkdräkter. Festen var i juni och då passade det bra med tema midsommar.

Stig Holm säger sig få en kick av att få rodda ihop stora projekt och det största hittills är att han fick ansvara för att laga mat till Europeiska Sportfestivalen 1991 där över 3 000 munnar skulle mättas. Sportfestivalen pågick i Norrköping under åtta dagar och totalt serverades 75 000 måltider: frukost, lunch, middag samt dans och underhållning varje kväll.

Slutade aldrig

– Jag höll även på med catering under tiden som jag drev Palace. Jag jobbade mycket och jag fick dåligt samvete för att jag prioriterade jobbet framför familjen men idag är jag glad över att jag aldrig slutade med catering, säger han och menar att arbetet innebär lika mycket hobby som jobb.

Att just Stig Holm skulle efterträda bröderna Polhammar som ny ägare av Norrköpings främsta nöjespalats var allt annat än självklart.

– Första gången jag fick frågan om att ta över driften skrattade jag och tackade nej. Jag letade just då efter en lokal att starta en lite finare restaurang i. Klivet från det till att driva ett av Sveriges största nöjesställen var stort men till slut bestämde jag mig för att ta över Palace och tog med min svåger Alexander Andrén till bröderna Polhammar i Moskva för att slutföra affären.

Kvalitetscatering

Stig Holm och Alexander Andrén drev Palace från 1996 till 2010 och det var en sorgens dag då konkursen var ett faktum. Idag arbetar Stig Holm enbart med catering och events, med stort fokus på kvalitet. Närmast sig har Stig kollegan Thomas Björk, de har frånsett några år arbetat tillsammans sedan 1986.

– Det är skillnad på catering och catering. Jag tycker att det är viktigt att om möjligt tillaga kött och fisk på plats. Om man skickar färdiglagad mat i värmeboxar finns inga kvalitetsgarantier. Det är stor skillnad om varmrätten är lagad för ett par timmar sedan eller om den är nylagad. Sådant som går att färdigställa i förväg gör jag i cateringköket men allt annat lagas på plats.

Närproducerat

I jakten på de rätta råvarorna är Stig och Thomas kräsna, och endast det bästa duger.

– Vi köper från lokala leverantörer när de har resurser till det. Vid större cateringuppdrag finns ingen möjlighet att köpa in kött från lokala gårdsslakterier, svarar han på frågan om han prioriterar närproducerad mat.

Trots att han gärna handlar av lokala slakterier har han inget emot att köpa kött från Argentina eller Irland.

– Det är skitsnack att svenskt kött skulle vara bättre än kött från till exempel Argentina och Irland. Man kan ha olika åsikter om miljön när köttet ska fraktas men kvaliteten på köttet är det inget fel på. Kreaturen har det lika bra på Pampas i Argentina som de svenska renarna har det i Norrland. Det vore bra om vi bara förhöll oss till svenskt men bara för att Scan är störst i Sverige betyder det inte att de har bäst kvalitet, säger han men menar att han trots allt gläds åt att folk ställer högre krav på maten.

– Köper man bättre kött så kostar det mer. Man behöver inte äta kött fem dagar i veckan. Det är bättre att äta bra kött men kanske bara tre gånger i veckan, avslutar han.

 

Citat: Det är skitsnack att svenskt kött skulle vara bättre än kött från till exempel Argentina och Irland. Man kan ha olika åsikter om miljön när köttet ska fraktas men kvaliteten på köttet är det inget fel på.

 

Faktaruta Stig Holm

Ålder: 58 år

Titel: Kock och företagare

Bor: Centrala Norrköping

Familj: Flickvän och fyra barn

Gör en lördagskväll: Umgås med familj och vänner

Boktips: Mats-Eric Nilssons böcker om matfusk

Nyårslöften: Skärpa mig med träningen

Långsiktigt mål: Kunna vidga företaget med andra verksamheter