• Fotis Giannovlidis återvände till Norrköping för tre år sedan och nu öppnar han egen restaurang i Haga. Foto: Kajsa Nilsson
  • Yan Bielke jobbar halvtid och ägnar resten av tiden åt att läsa till restauranglärare. Foto: Kajsa Nilsson
  • I mitten av februari öppnade Hagas nya restaurang i Postens gamla lokal. Foto: Kajsa Nilsson
  • Haga krog serverar husmanskost till lunch och a la carte på kvällarna. Foto: Kajsa Nilsson
  • Nya restaurangägaren Fotis har över 20 års erfarenhet från branschen. Foto: Kajsa Nilsson

Nya kvarterskrogen i Haga

Norrköping har berikats med en ny restaurang. För ett par veckor sedan slog Haga krog upp portarna i Postens gamla lokal.

Det är Fotis Giannovlidis som öppnar restaurangen efter många år i branschen i Sverige, Grekland och Tyskland. Han började sin bana som springare till servitören på en restaurang i Grekland och har sedan dess jobbat sig uppåt. I Sverige har han bott i flera omgångar, den här senaste perioden sedan tre år tillbaka. Det var när Fotis pappa gick bort för tre år sedan som han bestämde sig för att lämna livet som krogägare i Berlin för att återförenas med syskonen i Norrköping.

Restaurang i Kreuzberg

Att driva restaurang är alltså inget nytt för Fotis. Han hade grekisk restaurang i Kreuzberg i Berlin men lämnar det grekiska spåret för en bredare meny på Haga krog i Norrköping. I köket jobbar han tillsammans med högskoleutbildade kocken Yan Bielke som tidigare arbetat på La Uva i Norrköping och flertalet restauranger i Umeå, Stavanger, Stockholm och till sjöss. Fotis vill dessutom anställa en servitör.

Vällagad husman

Det blir vällagade husmansrätter och a la carte blandat med pizza kvällstid som serveras på kvarterskrogen. Målet är att fylla behovet av en lunchrestaurang i närheten och kvällstid rikta sig till barnfamiljer som bor i området.

– Vi kommer att laga sådant som folk känner igen och husman har legat i tiden länge nu. Till det blandar vi med asiatiskt inspirerad mat och smaker från länderna norr om Medelhavet, exempelvis Grekland, Italien, Spanien och Balkan, säger Yan Bielke som är i fullt sjå med att förbereda dagens lunchrätter: örtbakad sej och kalops med rödbetor. Han arbetar halvtid i restaurangen och ägnar resterande tid åt att läsa till restauranglärare på Linköpings universitet.

Restaurangen har ansökt om rättigheter och kommer så småningom kunna servera öl och vin till maten och avec till kaffet.

– Fokus ska ligga på maten även om man vill ta ett glas till, säger Fotis Giannovlidis.

Vi kommer att laga sådant som folk känner igen och husman har legat i tiden länge nu -Yan Bielke