• Tove Andersson får äntligen kollegor. Foto: Kajsa Nilsson
  • Målaren Sara Andersen fick nys om företagslokalerna via Nyföretagarcentrum. Foto: Kajsa Nilsson
  • Rummen är av olika storlek och har bra ljusinsläpp. Foto: Kajsa Nilsson
  • I det gemensamma rummet finns tillgång till 3D-skrivare. Foto: Kajsa Nilsson
  • Helene Engström är en av dem som arbetat för att det kreativa företagshotellet skulle bli verklighet. Foto: Kajsa Nilsson
  • Snart finns det bara kreativa verksamheter i kvarteret Hallarna. Foto: Kajsa Nilsson
  • Skönt att komma hemifrån, tycker Sara Andersen. Foto: Kajsa Nilsson

Nya kreativa kontor i Hallarna

Nu har det gamla möbelförrådet på Slottsgatan fyllts med kreativa företag. Kulturkvarteret Hallarna har berikats med ytterligare verksamhet och snart är all icke-kreativ verksamhet borta från huset.

– Vi kunde inte förstå varför gamla möbler och uttjänta kylskåp skulle ha så fin utsikt, säger Helene Engström som är en av dem som arbetat för att lokalerna skulle frigöras till kreativa företag.

17 kontor

Den 400 kvadratmeter stora lokalen har styckats av och nu finns 17 kontor i olika storlekar. Fönstren är stora och i ena hörnet har en stor yta blivit gemensam ateljé- och workshoplokal.

Redan har samarbeten utlysts mellan Hallarna och Strykbrädan. Företag från Hallarna har möjlighet att gå på nätverksträffar i Strykbrädan och Strykbrädans företag får använda Hallarnas utrustning och lokaler. I den stora gemensamma lokalen finns bland annat en 3D-skrivare och ett ljusbord. Det kommer även att finnas möjlighet till månadskontrakt där företag kan hyra en plats i den stora ateljén, lite som Coffice i Strykbrädan, fast utan kaffet.

Publikt arrangemang

– Alla som hyr lokal här i Hallarna måste arrangera minst ett offentligt evenemang om året. Ett exempel är några företag som gått ihop och är med som arrangör för hantverksmarknaden i sommar, förklarar Helene Engström.

För att ha möjlighet att hyra lokal finns den kulturella aspekten som krav, storleken på företaget spelar mindre roll.

– Kreativa företag kan exempelvis vara konstnärer, teatergrupper och formgivare, men också datorspelsmakare, säger hon.

Komma hemifrån

För många ensamföretagare betyder det mycket att få komma hemifrån och träffa kollegor. I ett av de minsta rummen om 11,5 kvadratmeter har Tove Andersson flyttat in med sitt företag Tove Andersson Form och Illustration.

– Det är bra med alla kreativa människor runtomkring, nu får jag äntligen kollegor! Vi har redan skapat en gemenskap trots att vi bara varit här i några dagar, säger hon.

Kreativa väggar

Även Sara Andersen ser fördelar med att få kollegor. Hon driver företaget Cre8ive Walls där hon målar konstnärliga fondväggar på plats hemma hos kunden. Hon använder lokalen för administration och färgförråd.

– Jag höll på att leta lokal och fick nys om det här via Nyföretagarcentrum. Jag ville komma hemifrån, säger hon.

Fler lokaler?

När socialkontoret flyttar ut sin verksamhet mot slutet av året frgörs ännu fler lokaler och de kan eventuellt göras om till företagshotell.

– Vi får se hur stor vår kö blir. Men de rummen är mer bara kontor och inte ateljé som här, avslutar Helene Engström.