• Martin Andersson, Louae Mako och Stefan Yavsan står redo att servera gästerna. Foto: Tina Andersson
  • Fisk finns alltid som ett alternativ under luncherna. Foto: Tina Andersson
  • Med mer mat efter säsong hoppas minska klimatpåverkan. Foto: Tina Andersson

Nya kockar med nya visioner

Ett bredare miljötänk och mat efter säsong lockar de nya kockarna i köket på Anno 1852, där den hemlagade husmanskosten utgör grunden i lunchbuffén.

I köket på Anno 1852 arbetar sedan årsskiftet de två kockarna Martin Andersson och Louae Mako. Från deras håll finns ett uttalat intresse för mat efter säsong och en mer medveten satsning på miljön, om ännu så länge i liten skala.

– Norrköpingsborna vill gärna ha sin gurka och tomat, men vi försöker föra in mer rotfrukter och mat efter säsong också, säger Martin Andersson.

Valmöjlighet

Båda har mångårig erfarenhet från kockyrket. Varje lunch laddar de upp med tre olika alternativ – fisk, kött och soppa. Hemlagat bröd och en rejäl salladsbuffé är självklara inslag.

Under hösten kommer man att införa ärtsoppa med pannkakor på menyn, som traditionsenligt serveras på torsdagar. Egengräddade våfflor kommer också att dyka upp.

– Vällagad husman går alltid hem. Raggmunkar är särskilt populärt, säger Martin.

Stefan Yavsan är nöjd med sin nya satsning.

– Maten är vällagad från grunden. Vi hoppas att matgästerna ska uppskatta det, säger ägaren.