• Louise Malmström är en engagerad lärare och numera också kommunfullmäktiges ordförande i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson
  • Louise Malmström är en engagerad lärare och numera också kommunfullmäktiges ordförande i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson

Nya borgmästaren tar plats

Tolv år och tre mandatperioder i riksdagen fick räcka. Nu är Louise Malmström hemma i Norrköping och har gått tillbaka till läraryrket. Än finns hon kvar inom politiken, i form av kommunfullmäktiges ordförande, men det handlar mest om representation.

Louise Malmström har ända sedan unga år varit politiskt engagerad och det var egentligen en slump som avgjorde att hon hamnade inom socialdemokratin.

– Jag blev politiskt intresserad i högstadiet. Det fanns tre ungdomsförbund på Hultdalsskolan i Åby; Luf, Muf och SSU. Jag var engagerad, mest i sakfrågor kring miljö och djurrätt, och hade inte tänkt gå med i något parti. Men sedan drog SSU igång en kampanj och samlade in pengar till en skola i Moçambique för barn som inte tidigare fått möjlighet att gå i skolan. Det gjorde att jag gick med i SSU, nu i efterhand tänker jag att det lika väl kunde ha varit Greenpeace eller någon annan sakpolitisk organisation.

Nämndledamot

Engagemanget tog fart och Louise Malmström började gå på möten och kurser. I samma veva som hon började på lärarprogrammet fick hon förfrågan om att bli ersättare i kultur- och fritidsnämnden. Då blev politiken mer på allvar och hon minns de tio åren i nämnden som spännande.

– Jag hann bara arbeta som lärare i två år innan jag blev anställd som politisk sekreterare på kommunalrådsenheten. Tre år senare kom jag in i riksdagen och började pendla till Stockholm, berättar hon.

Bokhandel i Söderköping

För drygt ett år sedan, strax innan julruschen 2013, blev Louise Malmström tillsammans med sambon Anders Karlin plötsligt bokhandelsägare. Hon lyser upp när butiken kommer på tal.

– Vi var i Söderköping och hälsade på Anders dotter som sommarjobbade i stan. Vi såg skylten i bokhandelns fönster om att den skulle säljas och sa på skämt att vi skulle slå till. Vi funderade mer på saken och sedan blev vi till slut butiksägare. Anders tog tjänstledigt i ett år från sin tjänst på Norrköpings stadsmuseum och det har gått så bra att han nu sagt upp sig från tjänsten och driver butiken på heltid, säger hon och tillägger att hon i juletid också får hoppa in och hjälpa kunderna.

Sambon har ett intresse för gamla böcker medan Louise är mer engagerad av barns och ungas läsförståelse. Därför är uppdelningen sådan att Anders ansvarar helt för antikvariatet och Louise bistår när det gäller modern litteratur samt barn- och ungdomslitteratur.

Louise Malmström har ett stort intresse för litteratur, både att läsa, uppmuntra till läsning och att skriva själv. Just nu läser hon en skrivarkurs på Skrivarakademin i Stockholm och har en dröm om att någon gång skriva klart en roman.

– Jag har alltid skrivit, det var därför jag anmälde mig till kursen och tänkte att det kanske leder till mer än en massa påbörjade projekt. Man vet aldrig, säger hon lite lurigt.

Folkbildning

När hon startade sin lärarkarriär var det med vuxenutbildning på ABF under kunskapslyftstiden. Den arbetsplatsen finns inte kvar i dag men hon är ändå tillbaka inom folkbildningen, med en tjänst på Marieborgs folkhögskola där hon undervisar i svenska, religion, samhällskunskap och svenska för invandrare.

Tisdagar är hennes kommundag och då passar hon på att ta alla möten i egenskap av kommunfullmäktiges ordförande. Mycket arbete sker dock på kvällar och helger, arbetstid som Louise Malmström är van vid sedan länge. Under åren i riksdagen dagpendlade hon ofta trots att hon hade tillgång till övernattningsrum i Stockholm. Som småbarnsförälder ville hon inte vara borta för mycket från barnen. I dag är döttrarna Linn och Ylva 15 respektive 12 år gamla. Äldsta dottern är med i SSU men det finns inga påhejningar från Louises sida.

Uppväxten i Åby

Louise Malmström berättar om sin egen uppväxt i renodlad arbetarklass där ingen innan henne läst på högskola. Modern, som gick bort år 2000, var svårt sjuk i MS och bodde på handikappanpassat boende från Louises tidiga tonår.

– Hon var sjuk redan när jag föddes och MS är en sjukdom som går mycket i skov. Under vissa perioder var hon bra och andra sämre. Mina föräldrar skilde sig när jag var åtta år gammal och jag vande mig vid att ha en sjuk mamma. Barn är anpassningsbara. Nu i efterhand kan jag känna en stor sorg över att vi aldrig fick någon vuxentid tillsammans. Från att jag tog studenten var hon jättedålig och kunde knappt prata de sista åren, det gjorde att vi aldrig fick någon vuxen mor- och dotterrelation.

Ett arv som Louise Malmström tror att hon fått från uppväxten är det lite råa men hjärtliga sättet, jargongen som ofta men inte alltid uppskattas hos dem hon träffar. De allra flesta tål det, men andra blir förvirrade eller till och med kränkta av skämten.

– Det är kanske en grabbighet som jag ärvt efter att ha vuxit upp med bara pappa. Förr sa nya bekantskaper att de till en början tyckte att jag var hård men att de efter att ha lärt känna mig insåg att jag också kan vara känslig och omtänksam. Det är kanhända en kombination av det tillsammans med att jag kommer från arbetarklass där vi snarare säger ”hej hej” i stället för ”god dag” och jag tycker fortfarande att det tar lite emot med att handhälsa, det är inte riktigt jag. Men efter ett antal middagar hos kungen som man måste igenom som riksdagsledamot lär man sig, jag har slipats av lite, säger hon.

Potential i Norrköping

Nu blickar Louise Malmström framåt och förbereder sig för att ta rollen som Norrköpings kommuns ansikte utåt. Med ett eget intresse för kultur är det inte konstigt att hon lyfter fram Norrköpings potential som kultur- och turismstad som en viktig fråga för den kommande tiden.

– När jag var riksdagsledamot åkte jag runt i landet och gjorde många studiebesök i olika kommuner. Jag fick perspektiv på tillvaron och tycker verkligen att Norrköping har en unik potential som vi bara delvis utnyttjar. Jag tycker att det vore jättekul att ännu tydligare sätta Norrköping på kartan, till exempel med kultur, turism, event och mer internationellt utbyte, men också förbättra näringslivsklimatet och skapa en socialt och klimatmässigt hållbar kommun. Det finns påbörjade projekt och embryon och mer eller mindre gången utveckling inom alla dessa områden men det vore kul att försöka pusha det ytterligare, avslutar hon.

FAKTA Louise Malmström

Ålder: 42 år

Bor: I Graversfors utanför Åby.

Gör: Lärare på Marieborgs folkhögskola och kommunfullmäktiges ordförande i Norrköping. Driver Söderköpings bokhandel på fritiden.

Familj: Sambon Anders Karlin, döttrarna Ylva och Linn och två bonusdöttrar.

Intressen: Läsa, skriva, gå på teater, film och konserter.

Dröm som liten: Att bli skådis och sökte till teatergymnasium utan att egentligen riktigt våga.

Drivkraft: Frustrationen över att inte alla människors potential tas tillvara.

Citat: Norrköping har en unik potential som vi bara delvis utnyttjar.