• Lina Olsson startar zonterapimottagning i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson

Ny zonterapimottagning i stan

I ett tillfälligt hyrt radhus i Klockaretorpet pågår mer än bara familjeaktiviteter. Lina Olsson har nämligen öppnat zonterapimottagning sedan hon läst klart sin utbildning på Axelsons gymnastiska institut i Stockholm.

Zonterapi, eller reflexologi som det också kallas, har utövats under många år även om det inte var förrän på 1970-talet som mottagningar började spridas i Sverige. Det går kort beskrivet ut på att trycka på zoner i foten som motsvarar olika delar av kroppen. På så sätt påstås det kunna lindra och till och med bota smärta i olika kroppsdelar.

Sätter igång blodomloppet

Lina Olsson har länge utövat zonterapi hemma för eget bruk och blev intresserad av att fördjupa sina kunskaper för att kunna öppna en egen mottagning. Hon sökte till utbildningen och har under det senaste året läst sig till ett diplom i zonterapi.

– Genom att pressa på punkterna i fötterna sätter jag igång blodomloppet. Är det något som täpper igen vill jag lossa det och få fart på flödet. Slaggprodukterna kommer ut i form av svettning, förkylning eller avföring. Ofta får man en försämring innan man blir bra, efter några dagar till en vecka känner man sig bättre, förklarar hon.

Under behandlingen sitter eller ligger patienten på en massagebrist. Efteråt kan man vara öm i fötterna, berättar zonterapeuten.

Tryckt på fötterna hemma

– Jag och mamma har jämt suttit och tryckt på fötterna hemma. Jag har alltid tyckt att det är spännande med beröring och massage, dessutom är det skönt när någon tar på ens fötter, säger hon som förklaring till att hon valt yrket.

Det tidigare jobbet som skidlärare i Tänndalen är i högsta grad säsongsbetonat och hon ville ha något som går att arbeta med året runt.

Restriktioner

Det finns restriktioner kring vilka som avråds från att gå på zonterapibehandlingar. Det är inte tillåtet att behandla barn under åtta års ålder, och gravida bör inte gå på zonterapi.

– Det kan sätta igång saker som inte är bra för fostret och därför bör man inte gå på zonterapi de första tolv veckorna under graviditeten, säger hon.

Inte vetenskapligt förankrat

Zonterapi påstås kunna hjälpa mot en rad olika besvär, bland annat med huvudvärk, ryggproblem, nacksmärtor, hemorrojder, musarm och mensvärk. Det finns emellertid inte några vetenskapliga bevis på att zonterapi verkligen hjälper och Lina Olsson menar att det är högst individuellt hur många behandlingstillfällen som behövs. Hon berättar att hon själv blivit hjälpt med sköldkörtelproblem.