• Hans Ornefalk har tagit fram en ny vandringsled vid Nedre Glottern. Den 10 maj ska leden trampas upp. Foto: Kajsa Nilsson

Ny vandringsled ska trampas upp

Att hitta en ny vandringsled tar tid men Hans Ornefalk lägger gärna många timmar ute i skogen. Tillsammans med kompisen Roger har han till slut stakat ut en ny vandringsled vid Nedre Glottern. Den 10 maj beger sig STF Bråvalla ut på vandring för trampa upp den nya leden och Hans Ornefalk är färdledare.

Delar av leden ska handikappanpassas, någonting som han gärna ser på fler ställen i kommunen.

– En kilometer kommer att handikappanpassas, det är bra eftersom det inte finns så många handikappanpassade vandringsleder i kommunen, säger han.

Flera vägar

Svårighetsgraden beror lite på vilken väg vandraren väljer att ta, det finns flera vägar och de är upp till elva kilometer långa.

– Vandringsleder borde vara som skidbackar, att man på förhand vet om man väljer en grön, röd eller svart. Det kan skilja så. Men på den nya leden kan man välja olika vägar och på så sätt ändra svårighetsgraden. Man går runt och kommer tillbaka dit man ställde bilen, förklarar Hans Ornefalk.

Många leder i kommunen

Att vandra är ett enkelt sätt att fördriva en ledig dag på, och med matsäck i väskan och ett glatt humör får det gärna ta tid. Hans personliga favorit är ute vid Marmorbruket.

– Det finns många fantastiska leder i kommunen, men det fordras nästan att man har bil.

Om man inte har bil tipsar han om att ta 2:ans spårvagn ut till Kvarnbergets hållplats, där finns en trevlig led att vandra på.

– Jag vill också tipsa om Ekbackarna mellan City Gross och Coop Forum. Där har kommunen byggt en spökstig som man kan ta med ungarna till. Om kvällarna är det spännande att gå och lysa med ficklampa, senare i sommar finns utställda djur med reflexer på, säger han.

STF Bråvalla har flera aktiviteter i sommar och närmast är vandringen på nya vandringsleden vid Nedre Glottern.