• I utställningen Act On Instinct ställs kärnfamiljen mot väggen. Foto: Maja Borg
  • Elin Magnusson menar att många kvinnor blir ifrågasatta för att de inte har skaffat barn. Foto: Maja Borg
  • Konstnären Elin Magnusson kommer hem till Norrköping med utställningen Act On Instinct. Foto: Elin Magnusson

Ny utställning om familjenormer på Verkstad

I dagarna invigs separatutställningen Act On Instict av konstnären Elin Magnusson på Verkstad i Norrköping. Utställningen berör ämnet familjenormer och barnlängtan.

Elin Magnusson upp frågor om vad straffet är för att inte älska sitt barn, vad som händer om inte klockorna ringer och säger att det är dags och andra frågor som berör familjelivet. Konstnären själv finns representerad i ett rådjur i som ställer kärnfamiljen mot väggen. Utställningen består av två delar, dels den 15 minuter långa filmen om rådjuret som inte passar in i familjenormen men även ett antal skulpturer som gestaltar alternativa familjer.

– En alternativ familj är till exempel någon som lever med sin katt, med kompisar eller kanske tillsammans med sin mamma fastän en själv är 50 år gammal, berättar Elin Magnusson.

Rådjur i skogen

Rådjuret kom in i bilden då hon var ute och gick i skogen utanför Norrköping. Plötsligt stötte hon på ett rådjur som av instinkt vaktade sina kid och det var då idén till filmen föddes.

– Jag brukar använda mig av djur för att uttrycka mänskliga känslor, det kan vara lättare att förstå på det sättet, menar hon.

Ifrågasättande

I filmen får rådjuret berätta sin historia om att inte passa in i normerna. Frågor om vad som är naturligt ställs och besökarna får förhoppningsvis många tankeställare efter filmens slut.

– Som kvinna och över 30 år gammal blir man ofta ifrågasatt för att man inte har skaffat barn. Kvinnor har press på sig att vara moderliga och frodiga, det tillhör den kvinnliga könsrollen, säger Elin som själv blivit ifrågasatt för att hon inte har skaffat barn.

Hem till Norrköping

Med rötter i Norrköping ser hon fram emot att ställa ut i hemtrakterna.

– Jag bor och jobbar i Stockholm men jag är mycket i Norrköping. Mina föräldrar har ett lantställe på Vikbolandet och dit åker jag ofta. Jag har hört mycket gott om just Verkstad, de jobbar med bra samtida konst.