• Soran Ismail är först ut när Sweet Comedy Club drar igång den 25 februari. Foto: Bingo Rimér

Ny twist med stand up

Norrköping ska fyllas av humor. Så resonerar Augin Damar som drar igång Sweet comedy club med premiär på Grand hotel den 25 februari då Soran Ismail ställer sig på scen.

Augin Damar har en bakgrund som arrangör, turnéproducent och bokare och har arbetat med stand up sedan han som 16-åring bokade in Özz Nujen till sin skola i Örebro.

– Jag var med i elevrådet och tyckte inte att det hände så många roliga saker i skolan. Så jag tjatade till mig bidrag från kommunen och gymnasiechefen för att kunna göra något för skolan och lyckade boka in Özz. Det gjorde att jag insåg hur kul det var att arrangera evenemang, berättar Augin Damar.

Bekant med kulturlivet

I hemstaden Örebro driver han en stand up-klubb sedan tre år tillbaka. Nu är det Norrköpings tur.

– Jag har en relation till staden. Mina svärföräldrar bor där och jag har flera vänner där. Har även bokat en del akter till Norrköping vilket gjort att jag lärt känna kulturlivet så därför vill jag dra igång klubben där, förklarar Augin Damar.

Soran och Kodjo

Klubben arrangeras minst två gånger per säsong. I vår syns Soran Ismail, uppbackad av Ahmed Berhan, den 25 februari och den 30 april kommer Kodjo Akolor. Showen hålls på Grand hotel och är vid en första anblick stand up i sin traditionella form. Augin Damar har dock lagt till en twist.

– Jag ville bryta det traditionella mönstret. I och med att det sker så mycket tråkigheter i världen i dag så tänkte jag, att varför inte skänka tio procent av intäkterna till olika hjälporganisationer, en ny varje säsong. Samtidigt vill jag ge något till publiken, i utbyte. Därför får alla gäster varsin godispåse att snaska på under showen, därav namnet Sweet comedy club, berättar Augin Damar.

Godispåse delas ut

Augin Damar menar att det skapar balans när humor och allvar kan samspela samtidigt som publiken får känna att de gör en bra sak i samband med att de får något, i det här fallet humor. Stand up har vuxit, spridit sig och blivit omåttligt populärt. Man vill skratta.

– Man mår bra av att skratta. När man går på stand up får man glömma bort sig själv en stund, slappna av och bara skratta, avslutar Augin Damar.