• En sextett personer som lär ut den nya självförsvarsmetoden street smart defender. Från vänster: Eva Münter, Martin Andersson, Frida Münter Palm, John Koeshall, Göran Andersson och Lina Münter. Eva, Frida och Lina driver Dog & People, Martin och Göran driver Norcon Säkerhet. John reser runt i världen och lär ut street smart defender. Foto: Leif Larsson

Ny självförsvarsmetod lärs ut i Åby

Street smart defender är ett nytt sätt att försvara sig om man blir attackerad av en potentiell våldsverkare. I Åby samarbetar två företag, Dog & People och Norcon Säkerhet, med att lära ut metoden.

– Det bygger på fyra rörelser som alla människor lär sig vid två års ålder och som sedan finns i ryggmärgen och tas fram automatiskt, berättar John Koeshall, amerikan som har rätten till metoden och åker runt i världen och utbildar.

Nyligen var han i Åby hos de två nämnda företagen och lärde ut. Tanken är att de nu i sin tur ska hålla kurser i självförsvarsmetoden street smart defender som fritt översatt betyder gatusmart försvar.

– Vi ska introducera metoden i Skandinavien och har fått ensamrätt av John att göra det. Alla möjliga har nytta av att lära sig. Till exempel privatpersoner och även olika yrkesgrupper som hemtjänst och sjuksköterskor som hanterar sprutor och droger. Det räcker med en lektion på tre timmar, sedan sitter metoden, förklarar Eva Münter, ägare till Dog & People.

Omvandlar rörelser

John Koeshall lärde länge ut självförsvar med många speciella grepp som den attackerade var tänkt att använda vid överfall. Men så småningom insåg han att greppen inte fungerade i en verklig, stressig situation. Personen låste sig när det blev skarpt läge. John ville ha något mer effektivt att lära ut och då kom street smart defender in i bilden.

– Metoden innehåller de fyra rörelserna man gör när man pekar, smäller igen en dörr, springer upp för en trappa och kickar en boll. Rörelserna förvandlar vi utbildningen till försvarsvapen. Men det går inte ut på att skada angriparen, bara stoppa anfallet en liten stund så den attackerade hinner springa därifrån. Undersökningar har visat att om man lyckas ta sig tio meter från en angripare så är det 86 procent av dem som aldrig följer efter, redogör John.

Peka mot ögat

Steg ett i försvarsmetoden är att peka. Och det ska man göra med alla fingrar och blixtsnabbt toucha ögat hos angriparen. Inte med nagel eller raka fingrar, då kan ögat skadas, utan med en vinklad hand så att det som rör vid ögat är den del på fingret där fingeravtrycket sitter.

– Den som angriper vill ofta skrämma men om denne får en liten touch på ögat så flyttas fokus till att skydda sitt öga och då släpper man offret som kan springa i väg. Om det inte går med steg ett så är de andra stegen backup. Men jag vill inte avslöja dem för då kanske många tror att de kan utan att gå en utbildning först, påpekar John.

Han förklarar att en orsak till att man blir överfallen är att man ser rädd ut. Det triggar förövare.

– Om man kan street smart defender så vet man att man har ett automatiskt bra försvar och får då en aura av självförtroende och det minskar risken för överfall.

Företaget Dog & People har många verksamheter. Exempelvis hunddagis, kurser i att sköta sin hund, utbildning ekipage människa/hund i sök av bland annat narkotika. Man arbetar med friskvård och hjälper även till med riskanalys hos skolor och fritidshem och nu har street smart defender kommit in som en extra kompletterande faktor.

– Det är en stor styrka att vi två små företag i Åby samarbetar med street smart defender, fastslår Eva Münter.