• Thomas Odén och Tony Kampner är glada över att hjälpa människor som lider av sjuklig överproduktion av svett. Na14 rekommenderas avPatientföreningen för hyperhidros och Astma- och allergiförbundet. Foto: Emma Garzon

Ny hjälp mot svettningar

Na14 har efter bara någon vecka på marknaden väckt ett stort intresse. Deodoranten hjälper de som lider av sjuklig överproduktion av svett och rekommenderas av Patientföreningen för hyperhidros och Astma- och allergiförbundet.

Ungefär 270 000 svenskar är drabbade av hyperhidros, vilket innebär att man svettas så mycket att det leder till en försämrad livskvalitet. Det går att behandla sjukdomen med botox, men Thomas Odén, som kom på idén till Na14, rekommenderar att testa den nya deodoranten först.

–En av testpersonerna fick byta kläder flera gånger om dagen för att han svettades så dant, och ville inte umgås med andra människor. Men efter att han har börjat använda Na14 har han träffat en tjej, börjat träna bland folk och fått ett större självförtroende, berättar Tony Kampner, försäljningsansvarig.

–Vad jag vet är vi först med att bli rekommenderade av en patientförening. Det känns underbart att vi kan hjälpa folk, jag får nästan gåshud när jag hör berättelserna från alla som har testat Na14, tillägger vd:n tillika Ljungsbrobon Thomas Odén.

Oorganiska salter

Odén AB har tillverkat luktätaren Yocoair i 20 år och Thomas Odén kände att han ville utveckla fler produkter. 2014 föddes idén till Na14 - en deodorant som eliminerar svettlukt, i stället för att försöka dölja lukten med parfym. Dessutom minskar den svettningar. Na14 innehåller en kombination av naturligt förekommande oorganiska salter, och är fri från parfym, alkohol, aluminiumsalter, biocider och parabener. Den patentsökta formuleringen har visat att den kan binda olika typer av lukt, bland annat svettlukt.

Na14 tillverkas i Linköpings Tekniska Fabrik och finns i två varianter: dab-on och bodyspray. Dab-on släpptes för cirka två veckor sedan och säljs bland annat på Apotea, Shapemeup och i hälsokostbutiker.

–Alla återförsäljare jag har frågat har tackat ja, säger en stolt försäljningsansvarig.

”Doftöverkänsliga glada”

Den 19 december kommer Tony Kampner att sälja Na14 på X-Force Factory Fitness i Linköping, och där kommer den även att säljas framöver.

Dab-on är doftfri och rekommenderas av Astma- och allergiförbundet. I början av januari kommer även bodysprayen, som har samma innehåll som dab-on, men Astma- och allergiförbundet rekommenderar aldrig spray.

–För dem som inte får ha parfym i sitt jobb passar Na14 perfekt. Och många doftöverkänsliga är väldigt glada över deodoranten.

Snart utökas sortimentet med en roll-on och våtservetter. Duon har höga förväntningar på Na14 och ser ljust på framtiden.