• Johan Roger, Jocke Gustavsson och Ebba Bragvad är trion som tar sig uppåt i låtskrivar- och artistvärlden. Foto: Fanny Miles

Ny artist tar form

Bragvad - ett namn att minnas

Det var när Jocke Gustavsson arbetade med föreställningen Mästerkatten i stövlar i Gamla Linköping som han upptäckte stjärnan i Ebba Bragvad. Då var det bara en tanke som väcktes om att skriva musik med Ebba Bragvad som sångare. Ett par år senare hade Jocke Gustavsson i låtskrivaren Johan Roger mött en framtida samarbetspartner.
I dag skriver de musik tillsammans och har plockat upp Ebba Bragvads sköna stämma som sätter pricken över i på låtarna.

– Jag och Johan skrev några låtar tillsammans men det var först när vi hörde talas om en tävling med julballader som vi tog tag i det på riktigt. Vi frågade Ebba om hon ville sjunga in den. Hon sa ja så vi började inspelningen, berättar Jocke Gustavsson.

Diskade

Julballadens öde i tävlingen är dock dolt i dunkel då Jocke Gustavsson missat partiet i reglerna där det stod att deltagarna måste vara minst 18 år för att delta. Ebba Bragvad var blott 16 år så låten lades ut på youtube i stället.

Sedan kom hiten

Nästa låt på tur blev ”I don´t believe”.

– Det är en stark ballad med mycket känsla och det är den typen av låtar jag helst sjunger, säger Ebba Bragvad. Låten skickades in till tävlingen Svensktoppen nästa och kammade i våras hem andrapris i tävlingen.

– Ebba fick framföra den live på Knäppingsborg medan jag och Jocke stod längst bak och lyssnade. Det var rätt häftigt att stå där bak och inse att det var vi som hade skrivit låten, säger Johan Roger. De första låtarna som duon skrev tillsammans hamnade dock längst bak i arkivet.

– Vi satte ju ribban rätt högt i och med att den andra låten vi skrev fick en så pass bra placering. Vi ansåg att de tidigare låtarna inte höll måttet så vi lade dem åt sidan, säger Jocke Gustavsson.

Samarbete med sångaren

Nu väntar desto mer låtskrivande.

– När vi skriver en bra låt så vet vi att Ebba kommer att lyfta den. Dels på grund av hennes röst men också för att hon kommer med idéer. Det vi föll för i hennes artisteri är att hon kan förmedla känsla och har en otrolig närvaro. Hennes röst har ett visst skorr men är samtidigt mjuk och det passar våra pop-rocklåtar, säger Jocke Gustavsson.

Vill bli artist

Och Ebba, hon väntar spänt.

– Att sjunga live och att ha publiken framför sig är fantastiskt. Drömmen är att kunna arbeta som artist men just nu rider jag på den här vågen så får vi se vart den tar mig, säger hon. Men först väntar sommaren för låtskrivarduon och den unga sångerskan.

– Jag ska resa utomlands och sedan ska jag jobba i Skåne, säger hon. Till hösten fortsätter samarbetet och vem vet vad som väntar då.