• Polisen i Norrköping letar just nu efter volontärer som kan hjälpa till vid bland annat större publika evenemang. Foto: Kajsa Nilsson

Nu vill polisen ha volontärer

Polismyndigheten i Östergötland har nu inlett sökandet efter en ny typ av medarbetare. Cirka 50 volontärer ska rekryteras och kommer sedan hjälpa polisen med olika uppdrag för att bidra till tryggheten i samhället.

Man hoppas på att få igång verksamheten i december och då ska volontärerna ha valts ut genom ansökan, bedömning med enskilt samtal, kontroller i misstanke- och brottsregistret, deltagande i en obligatorisk grundutbildning samt en överenskommelse.

– Vi söker personer i 18–75-årsåldern som har olika bakgrunder så att vi kan använda dem till många typer av uppdrag. Det viktiga är att de är bra på att handskas med människor och att de har empatiförmåga, säger Björn Folkeson.

25 i december

Under förra veckan hade polisen en informationsträff och redan då dök 19 personer upp. Den här veckan arrangeras nästa informationsträff och senast i december ska man ha rekryterat de första 25 volontärerna för hjälp vid julhandeln.

– Vi vet inte ännu hur många uppdrag de kommer att få, det beror på vad som händer, säger han.

Hittills 2 800 uppdrag

Sedan man började med volontärverksamhet 2003 har polisvolontärer fått 2 800 uppdrag. 2010 började konceptet spridas utanför Stockholm och nu även till Norrköping.

– Anledningen till att vi börjar just nu är för att vi är tillräckligt mogna för att göra detta, vi kände att det var läge nu, säger Björn Folkeson.

Volontärerna kommer att behöver vid större arrangemang såsom festivaler och idrottsmatcher men även i förebyggande arbete genom informationskampanjer och genom stöd till brottsoffer.