• Alexander Fällman: – Jag samlar ihop det och slänger det i en soptunna. Det är först när man ser skräp som man reflekterar över det, som i parkerna på sommaren.
  • Betty Jacobsson och Vera Frejd: – Man tar ju inte med det hem, utan slänger det i närmsta soptunna som finns på stan. – Jag tycker att det är rent i centrum, men skräpigare i förorterna.

Nu ska Norrköping bli snyggare

Norrköping kommuns kampanj för ett snyggare och tryggare Norrköping har varit framgångsrik. Satsningen har bidragit till stadens placering som näst bäst bland de kommuner i Sveriges som är duktigast på att plocka skräp. Nu växlar man upp och tar fasta på kommuninvånarnas engagemang.

Det har snart gått ett år sedan Norrköpings kommun startade kampanjen #snyggaretryggareNorrköping inom ramen för Håll Norrköping rent. Satsningen har varit framgångsrik och har bland annat bidragit till att kommunen placerat sig på en andraplats bland de kommuner i Sveriges som är duktigast på att plocka skräp. Målet är att kommuninvånarna ska hjälpas åt att skapa ett renare Norrköping genom att slänga skräp i papperskorgar och engagemanget är stort.

– Det är fantastiskt att så många engagerar sig för att göra hela vår kommun skräpfri och ren. Tillsammans gör vi Norrköping till en snyggare och tryggare plats – något vi alla vill ha, säger Karin Jonsson (C), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden i ett pressmeddelande.

Kampanjen inleddes med ett samarbete med IFK Norrköping. Nu utökas satsningen med ytterligare samarbeten tillsammans med fler elitidrottsklubbar som till exempel Norrköping Dolphins. Men man vill också ta fasta på engagemanget hos Norrköpingsborna och lyfta fram ambassadörer.

– Med den här kampanjen hoppas vi kunna inspirera och uppmuntra till att fortsätta det goda arbetet för att hålla Norrköping rent. Som vi säger i kampanjen så är det tillsammans vi tar matchen mot skräpet, säger Maria Hultberg, enhetschef på kommunikation.