• Circle of life på plats. Där kommer den att stå även i år. Foto: Mattias Lindh
  • Sofia Backman på Upplev Norrköping har varit med och sett till att Norrköping Light Festival blir av i år igen och det är hon mycket glad över. Foto: Max Elofsson

Nu blir Norrköping ljusare

Lagom till första advent är det återigen dags för Norrköping att skapa mer ljus i staden. För andra året i rad arrangeras Norrköping Light Festival.

Den 5 december 2015 var första gången det blev av och 2016 fortsätter succékonceptet. Tanken med Norrköping Light Festival är att skapa mer ljus i de annars så mörka månaderna av året. I år pågår det mellan 27 november och 8 januari 2017, alltså hela sex veckor.

– Det är jättekul att det blir av i år igen. När vi började förra året hade vi som målsättning att det skulle vara ett återkommande evenemang, säger Sofia Backman, marknadskoordinator på Upplev Norrköping och fortsätter.

– Vi möttes av bra redaktioner förra året så det känns som att det kommer att bli bra även i år, säger hon.

Flera nya sevärdheter

Förra året var det elva olika ljusinstallationer och konstverk som lyste upp innerstaden och framför allt längs med Strömmen i Industrilandskapet. Konstverken var skapade av både nationella och internationella konstnärer och ljusdesigners. Tre av dem gjordes av lokala konstnärer och ljusdesigners och åtta av dem hämtades från Amsterdams ljusfestival.

I år vill de inte vara sämre. Det har utökats med en installation och åtta stycken är helt nya från förra året. Däremot är inga av dem lokalt gjorda utan samtliga tolv har hämtats in från Amsterdam Light Festival.

En av de ljusinstallationer som återkommer är den uppskattade Circle Of Life och även The Paper Boat som lyser upp i vattnet i år igen.

– Det är ett ganska omfattande arbete att sätta upp allting. Vi börjar montera tio dagar innan premiären så det tar sin tid, säger Sofia Backman.

Ljusrus

Precis som förra året går det att köpa speciella armband som ger rabatter i vissa butiker i Norrköping. Dessutom går det att gå guidade turer som ger fördjupande kunskaper om installationerna.

En nyhet för i år är att det kommer att arrangeras ett löplopp i samband med ljusfestivalen. Ljusrus, som är i samarbete med Friskis & Svettis och banan går längs med slingan som binder samman installationerna. Loppet är fem kilometer långt och är helt gratis.