• Johan Dalene, stipendiat av G. T. Bäckmans stipendium på 110 000 kronor. Foto: Sven Åke Molund

Norrköpingsviolonist fick stort musikstipendium

I samband med trettondagshelgen hölls traditionsenligt en stipendiekonsert i S:t Olai kyrka, där stipendier ur flera stipendiefonder, förvaltade av S:t Olofs församling, delades ut. Såväl rena studiestipendier som musikstipendier. Det allra främsta, G. T. Bäckmans stipendium på 110 000 kronor, tilldelades i år 14-åriga violinisten Johan Dalene.

Johan framförde det dramatiska stycket Carmen Fantasy av Pablo de Saraste, ett slags Carmen-medley, ackompanjerad på flygel av sin mamma, Inger Dalene, och fick rungande applåder av en månghövdad publik.

I ett rasande tempo flög hans stråke och fingrar över instrumentet i avancerade flageoletter och dubbelgrepp. Det kan vara svårt att förstå att Johan är så ung, med tanke på den mognad och övertygelse som finns i hans prestation. Men så är han en av landets allra främsta i sin åldersgrupp. Uppvuxen i en musikerfamilj, där pappa Torstein är cellist i Norrköpings symfoniorkester, mamma Inger är pianist och sitter oftast vid flygeln vid tävlingar och konserter världen över.

Diger meritlista

Johan har redan en diger meritlista och har erhållit en rad priser och utmärkelser. 2010 vann han förstapris i Talents for Europe, internationell tävling för unga stråkmusiker i Slovakien, för att året därpå vinna motsvarande tävling i Italien. Som solist eller i kammamusikklassen, med gruppen Trio Grande, har han nått topplaceringar i Stockholm International Music Competition ett antal gånger. Förra året erhöll Johan och mamma Inger Dalene lysande recensioner efter en bejublad konsert i barockteatern Teatro Bibiena i Mantua, Italien. Johan har spelat såväl i de nordiska grannländerna som i Sydafrika och Kina.

Den unga violinisten övar 3-4 timmar varje dag för att utveckla sig och lära sig allt mer avancerade stycken.

– Snabbt och svårt är roligast, säger Johan. Då får man chans att stajla lite.

Han blir överväldigad av alla gratulationer efter stipendiekonserten och ler lite generat när journalisterna vill fråga ut honom vid det efterföljande tårtkalaset kyrkan ordnat. Vad han ska använda stipendiepengarna till vet han inte riktigt, men förmodligen blir det en ny fin stråke till den nya fiolen i fullstorlek, som beställdes från Finland under förra året. Och innan skolan drar igång för Johan, ska han medverka i solisttävlingen Polstjärnepriset i Vänersborg.