• Under åren har han hunnit med att spela i många band. Foto: Kajsa Nilsson
  • 2003 deltog Liverpool i Melodifestivalen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Kent Szwonder har varit musiker sedan tonåren. Foto: Kajsa Nilsson

Norrköpings Ringo Starr

I närmare 50 år har Kent Szwonder stått på scenen i olika konstellationer. Allt började med att grannpojken köpt en elgitarr och förstärkare som imponerade på fjortonåringen från Stockholmsvägen.

– Mamma skickade efter en gitarr på postorder, den låg under sängen i ett år innan musikintresset på allvar tog fart. Senare arbetade jag på fabrik under två somrar för att ha råd att köpa ett trumset. Det räckte ändå inte och pappa fick skjuta till den sista tusenlappen. Trumseten kostade lika mycket i kronor som de gör idag. 1967 började jag spela trummor och brorsan Stefan gitarr. Vi började leta efter folk att spela med och hittade bröderna Johan och Anders Engberg. Tillsammans med dem spelade vi dansmusik under namnet Michelle's.

På repertoaren stod dåtidens kända dansmusik och grabbarna spelade låtar av bland andra Glenn Miller och Herb Alpert.

Stärkte självförtroendet

Gymnasieåren innebar till stor del musikspelande och Kent Szwonder talar om bortprioriterat skolarbete när spelkvällar på Palace väntade. Sista året av gymnasiet spelade de varje kväll under tre månader men trots det gick han ut Kungsgårdsgymnasiets handelsprogram med fullgoda betyg.

– Min bror och jag var lite blyga och bortkomna men att få stå på scenen stärkte verkligen självförtroendet, säger han.

Lumpen i Linköping

År 1970-1971 väntade lumpen på I4 i Linköping och de permissioner som gick att få användes till att ge sig ut i landet för att spela på dansställen och restauranger. Särskilt en händelse minns han från lumpen.

– Jag hade åkt tåg från en spelning i Luleå och dagen efter var det dags för militärövning i Linköping. Jag sov inte på tre dygn och somnade sedan under ett möte i aulan på I4. När jag vaknade var det bara jag kvar. Efter det blev jag inkallad till kaptenen och fick inte permission igen på ett tag.

Efter lumpen blev Michelle's husband på Palace och han berättar om stor hjälp från Lennart Polhammar som då ägde nöjespalatset. Han blev bandets mentor med sin kunskap om branschen.

Lirarnas tid

1973 startade bröderna Szwonder bandet Lirarna som skulle komma att spela intensivt i fem år. De släppte två skivor med egna låtar som fick högsta betyg av recensenter. De kom in på Svensktoppen, vilket var stort på den tiden.

– Vi åkte runt som idioter mellan 1974-77 och spelade mycket på inneställen i Stockholm. Vi var fyra stycken i bandet, fyra solosångare och mäktig stämsång som imponerade på de andra banden som bara hade en solosångare och ett kompband. Vi körde hårt tills vi tog semester under sommaren 1977.

Turnerandet tog på krafterna och efter semestern ville brorsan Stefan och Peter Lindroth hoppa av bandet och det var mycket för Kent att ordna med eftersom han stod som ägare för både bussen och instrumenten.

Strax efter det att Lirarna la av gick Kents mamma bort i cancer, 48 år gammal. Det tog hårt på honom.

– Jag hade träffat min fru Marie året innan och hon var ett stort stöd för mig under den svåra tiden. 1978 var ett tufft år.

Beatles blev kultur

1979 startades bandet Liverpool.

– Stefan och Börje Andersson träffades i Schwartzens valv här i Norrköping och började prata om Beatles och att det vore roligt att spela deras musik. Jag och Ronnie Roos som är med i bandet än idag började spela med dem. Vi gjorde mest skolkonserter i mellansverige, på den tiden fanns det pengar inom skolorna för kulturaktiviteter. Ganska snart fick vi heluppslag i Aftonbladet där det stod att Beatles hade blivit kultur.

Svensktoppen

Under mitten av 1980-talet började det gå trögt med bokningarna och Kent sneglade åt annat håll. När Streaplers trummis Bjarne Lundqvist fick erbjudande om ett halvårsarbete som programledare på TV hoppade Kent in i Kungälvsbandet och fick bland annat uppleva en Svensktoppsplats med singeln ”Jag har en dröm”. Bjarne Lundqvist startade därefter eget band och Kent började på heltid i Streaplers.

Trött på musik

– Det var väldigt kul att spela i ett stort band som Streaplers men också jobbigt. Jag åkte hemifrån tisdagar och kom hem söndagar. Familjen blev lidande, barnen var små och jag ville inte missa deras uppväxt.

När sångaren Kent-Ove ”Towe” Widerberg beslutade att lämna bandet följde Kent med. Han landade till slut hemma i Norrköping igen och kände sig ganska trött på musiken tills han fick samtal från en gammal vän.

– Ronnie ville ha mig tillbaka i Liverpool. Vid den tiden hade Olle Nilsson börjat och jag hoppade på igen.

Sedan 1990-talet har Liverpool hunnit med ett flertal stora konserter med symfoniorkestrar, spelningar i England och runt om i Europa. Till och med en vända inom Melodifestivalen 2003 som sedan ledde till en plats på Svensktoppen.

35 år på scen

Än idag spelar Liverpool och består av Kent Szwonder, Ronnie Roos, Ronnies son Sebastian Roos och Olle Nilsson. I år firar bandet 35 år och trots att spelningarna inte duggar lika tätt längre är de definitivt aktiva.

– Vi spelar så länge som vi får vara friska och tycker att det är kul, hävdar Kent.

 

Citat: Min bror och jag var lite blyga och bortkomna men att få stå på scenen stärkte verkligen självförtroendet.

 

Fakta:

Namn: Kent Szwonder

Ålder: 63

Bor: Södra Promenaden

Gör: Musiker

Familj: Frun Marie och barnen Stina och Sanna, ett barnbarn. Bror Stefan och syster Annika som också är musikaliska.

Beatlesfavorit: Here comes the sun