• Essie Hallström går gärna och tränar så ofta hon kan. Foto: Kajsa Nilsson
  • Mona Bergman gillar det nya utegymmet. Foto: Kajsa Nilsson
  • Vård- och omsorgsnämndens ordförande Mona Olsson invigde utegymmet. Foto: Kajsa Nilsson
  • Lollo Wernäng från Skandinaviska utegym instruerade publiken i hur de ska göra. Foto: Kajsa Nilsson
  • Anita Rosenquist är projektledare för Bo vital. Foto: Kajsa Nilsson

Norrköpings första utegym för äldre

I början av oktober invigdes Norrköpings första utomhusgym för äldre. Nu finns möjlighet för boende på äldreboendet Granen, och såklart för många andra, att på ett enkelt sätt få in träning som en naturlig del av dagen.

På innergården vid Granen har man nu invigt gymmet som består av ett antal träningsmaskiner i en trivsam miljö mellan buskagen. Som invigningstalare var vård- och omsorgsnämndens ordförande Mona Olsson (V) på plats.

– Utegymmet blir en naturlig mötesplats här i området. Det är viktigt med rolig och tillgänglig friskvård, säger hon i talet.

Redan testat

Först ut att pröva det nya gymmet var Mona Bergman, boende på Granen.

– Jag har redan varit här nere och smygprövat. Eftersom jag har problem i rygg och knän måste jag träna, säger Mona Bergman. När jag inte tränar på gym går jag på vattengympa.

Äldre måste ut

Lollo Wernäng från Skandinaviska utegym har tillsammans med projektledaren för Bo vital, Anita Rosenquist, sett till att utegymmet nu invigts.

– Jag har arbetat mycket i Kina och där är det inte alls lika många äldre som går med rullatorer. De är friskare eftersom de rör på sig mer, säger Lollo Wernäng.

Det var i samband med att hennes egen mamma blev gammal som hon fick upp ögonen för att äldre isoleras i lägenheter istället för att komma ut.

– Det finns lagar om att djur ska vara ute, men ingen lag som säger att äldre ska komma ut. Det tycker jag är konstigt, säger hon.

Sluttampen på projekt

Projektet Bo vital har arbetat för att förbättra tillgängligheten i och utanför fastigheter och det var faktiskt de boende själva som önskade att det skulle satsas på Granen.

– Vi har frågat de äldre vad de ville ha och Granen nappade på idén med utegym. I december avslutas projektet Bo vital, säger Anita Rosenquist som har lett projektet på uppdrag av Norrköpings kommun.

Behöver hjälp

Essie Hallström bor i en byggnad snett emot Granen och brukar så ofta det går komma till träningslokalen inne på äldreboendet. Trots sin imponerande ålder om snart 95 år är hon pigg på att träna.

– Jag går och tränar så fort jag kan få någon med mig. De vill inte att jag går och tränar på egen hand, berättar Essie medan hon snurrar på en maskin som ska öka rörligheten i axlar och armar.