• Mats Idebro och Bror-Tommy Sturk. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Mikrovågsugnen från 1962 väger hela 200 kilo och är 1,6 meter hög. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Norrköpings första micro på Stadsmuseet

Nu kan Stadsmuseets besökare beskåda Norrköpings äldsta mikrovågsugn. En jätte som väger 200 kilo och som är 1,6 meter hög.

Mats Idebro från Whirlpool överlämnade mikrovågsugnen till Stadsmuseet. Den kommer att uppgå i den samling mikrovågsugnar och radio- och tv-apparater som har tillverkats i Norrköping under olika årtionden. Besökarna kan beskåda mikrovågsugnen året åt.

–Det här är en viktig del av historien. Att man ser Norrköpings Stadsmuseum som en mottagare av produkter är jättekul. Jag tycker att det är spännande med produkter som är först och sist, det är något magiskt med det, säger museichefen Bror-Tommy Sturk.

Whirlpools fabrik har länge funnits i Norrköping. Men i våras fick de anställda på Whirlpool beskedet att produktionen skulle flytta till Italien, USA och Kina.

”Vemodigt”

–Det känns bra att dokumentera industrihistoria, att få tillfälle att visa och prata om allt industrihistoriskt som har skett i vår anläggning i Norrköping. Sedan är det naturligtvis lite vemodigt om man tänker på skälet till att vi lämnar över micron, vi kommer ju att avvecklas, säger Mats Idebro.

1962 tillverkades den första mikrovågsugnen av NEFA i Norrköping. Det första året gjordes 15 apparater som var avsedda för restauranger och storkök, då tog det ungefär tio timmar att montera en mikrovågsugn.

Arbetsplats för många

–Vi har varit en stor arbetsplats för väldigt många människor, framför allt för ungdomar på produktionssidan. På utvecklingssidan har vi byggt upp en kunskap och attraherat en hel del talanger med förmåga att utveckla produkter, berättar Mats Idebro.

Nu ska man ta vara på kompetensen, vilket sker i ett samarbete mellan Combitech och Whirlpool.