Norrköping satsar på fritt internet

Öppet för surf på tre platser i staden

Nu är det fritt att använda kommunens eget wifi i Folkparken, Vasaparken och delar av Himmelstalundsfältet. Senare i sommar kommer ytterligare en surfzon kring turistbyrån i Industrilandskapet.
Torbjörn Ekholm är IT-strateg på kommunen och förklarar att Norrköping näst efter Helsingborg är först i Sverige med att erbjuda fritt wifi. Wifi-nätet är fritt att använda för alla och man behöver inget användarkonto.
– Vi har satt en begränsning på 5 kbit per sekund, det är tillräckligt för vardagligt bruk, säger han och tillägger att det är tillräckligt för att till exempel kunna lyssna på streamad musik.

Stärka demokratin

Tanken bakom satsningen är att det ska stärka demokratin, marknadsföra staden och ge bra service till invånare och besökare. Det ska inte gå att använda för privat bruk hemma i bostaden, därför har man avgränsat signalen så att den bara är nåbar inom det angivna området.
– Detta är ett komplement till det internetabonnemang man har hemma eller på mobilen. Vi vill göra det enkelt för alla att komma åt kommunens tjänster. Nu kan man till exempel söka barnomsorg direkt ute i parken. Det underlättar också för turister så att de slipper roamingkostnader när de besöker Norrköping, säger han.
– Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda både Norrköpingsbor och besökare den här möjligheten, säger Louise Flygt, kommunikationsdirektör i Norrköpings kommun.