Norrköping pantade mest av alla storstäder

Norrköping pantade mest av alla storstadsregioner i Sverige. Först på tionde plats hamnar grannen Linköping. Hur mycket svenskarna pantade burkar och flaskor 2012 har summerats av Returpack. I toppen och botten på tio-i-topp-listan över storstadsregionerna ligger två välbekanta östgötska städer.

– Norrköping är den enda av Sveriges storstadskommuner som hamnar över riksgenomsnittet, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack.

Under 2012 pantades 12 miljoner fler enheter än året innan i Sverige totalt. Panten höjdes också från 50 öre till en krona vilket påverkat villigheten att gå tillbaka med flaskor och burkar.

– Vi märkte en uppgång när panten gick upp men då genomfördes också mycket informationskampanjer, säger Katarina Lundell

Skillnader

I Norrköping pantade i genomsnitt varje person 181 förpackningar – långt över rikssnittet på 154 per person i Sverige.

I Linköping pantades 127 förpackningar per person. Det är en minskning mot året innan då 129 förpackningar pantades per person.

– Vi ser en tendens att storstäder är sämre på att panta. Vi vet att beteende spelar roll och att yngre personer är något sämre på att panta, säger Katarina Lundell.

En förklaring för Linköpings låga siffra skulle enligt henne kunna vara den stora andelen studenter. Returpack har också sett skillnad på benägenhet att panta om staden är en arbetarstad eller inte.

– Det skulle kunna vara delar av förklaringen till den stora skillnaden mellan Norrköping och Linköping. Sedan har vi vårt huvudkontor i Norrköping och har därmed en stor närvaro här, säger hon.

Mattias Sävenstrand