Norrköping hakar på

I skrivandets stund hakade IFK Norrköping på Malmö FF i jakten på guldet i fotbollsallsvenskan genom vinst mot Falkenberg med 2 - 1. Redan på onsdag är det dags igen för ny match mot Elfsborg på Borås Arena och oavsett hur det går i fortsättningen kan vi redan nu se fram emot spännande matcher mot lag från Europa.

Norrköping ser också ut att haka på de trender och tillväxtfaktorer som omvärlden erbjuder. Den historiskt sett största satsningen på infrastruktur i form av höghastighetsbanan för tåg ser ut att gynna Norrköping mer än någon annan kommun längs med stambanan. Redan idag har investeringarna börjat synas i spåren av Ostlänksbeslutet. Regeringens satsningar på att få igång byggandet kan mycket väl passa in  för de kommuner som väljer att både bygga nytt såväl för de som vill renovera i sitt miljonprogram. Östergötland, läs Linköping och Norrköping, ligger i fas med den prognos som Boverket lagt fram men bristen på arbetskraft slår extra hårt inom byggbranschen och drabbar kommuner som växer från lägre utgångspunkter än de absolut största kommunerna.

Sörmland eller Stockholm?

Den omdiskuterade regionreformen som ska dela in Sverige i tre superregioner verkar inte bekymra lokalpolitikerna i Norrköping nämnvärt. Norrköping ligger på behagligt avstånd från Stockholm och frågan om hur sjukvården organiseras påverkar inte tillväxten i någon större utsträckning. 

Halvtid i politiken

Halva mandatperioden har passerat för Kvartetten och för oppositionen i Norrköping. Den politik som förs 2017 avgör om Norrköping ska styras av  en blocköverskridande koalition eller av en traditionellt borgerlig majoritet, förhoppningsvis utan stöd från Sverigedemokraterna. Skolfrågor och integrationen blir med all sannolikhet de största valfrågorna 2018.