• Bagarn nöjd bakom pokalerna. Foto: Stefan Hedström
  • Rymdalver drar ut över spelfältet. Foto: Stefan Hedström
  • Ett rum fullt av strateger. Foto: Stefan Hedström
  • Lillen fokuserar inför första turen av slaget. Foto: Stefan hedström

Norrköping drar ut i krig

I miniatyrskala

Figurspel, i det här fallet Warhammer 40 000, blir bara mer och mer populära. Den här gången var det en medelstor turnering i Norrköping.

I en stor lokal i Svärtinge samlades 30 hobbyister och strateger för att visa upp sina egenmålade figurer och för att tävla om förstapokalen.

Vad är figurspel?

Man kan kortfattat säga att det finns tre huvudaspekter i hobbyn. Först att måla sina figurer, själva spelandet och all historik kring spelets universum, där Warhammer 40 000 är en mörk science fiction-värld. Man kan jämföra figurspel med schack, där två arméer möts och man använder strategier för att vinna. Spelplanen är dock mycket större och kan liknas vid modelljärnvägslandskap. En annan skillnad är att man får välja sina egen armé.

Huvudarrangören

Daniel ”Bagarn” Carlsson börjar bli van att arrangera turneringar med många tävlingar, så den här trettiomannaturneringen sköttes med rutin och kärlek för hobbyn.

– Det började med att jag och en polare började spela Risk och sedan utvecklades det via att ha målat flera arméer till att ha arrangerat ett antal turneringar. Men det är roligare att spela än att arrangera, ler Bagarn och fortsätter, vi började arrangera för att slippa resa runt.

På turneringarna kommer folk från hela Sverige i alla åldrar, tyvärr är det bara ett fåtal kvinnor som dyker upp.

Tävling i första rummet

Man kan säga att det finns två olika typer av spelare. Den första kategorin vill spela snälla ”historiska” slag. Den andra sorten är tävlingspelaren som åker land och rike runt för att tävla. Till den andra sorten tillhör Lennart ”Lillen” Svensson.

– Jag kommer från Nyköpingsklubben Garage Gamers och som namnet antyder spelar vi i ett garage. Själv älskar jag att tävla och att vinna, så jag åker runt på många turneringar för att förbättra rankingen, sedan gillar jag självklart hobbyn också, berättar Lillen.

Spelet har ett samlingsforum, svenska40k, där hela Sverige diskuterar allt från målning till turneringar. Det är också där som rankingen sköts och samlas in från alla turneringar. Lillen ligger just nu 68:e plats.