• Tränarna Robert och Magnus går igenom upplägget inför träningen. Foto: Alexander Rudensten
  • Att visa hur man ska göra är också en viktig del som tränare. Foto: Alexander Rudensten
  • Skottövning i full gång. Foto: Alexander Rudensten

Norrköping City FF siktar mot stjärnorna

Många tror att Norrköping City FF har startat igen, så är inte fallet. Nu finns det ett annat syfte än elitsatsning på agendan.

Många tror detta eftersom det förra gången som de startade handlade om en elitsatsning som ville ge tjejer samma möjlighet till akademiträning som det fanns för killarna i staden. Största anledningen till den satsningen var att de större föreningarna inte var intresserade av att ha någon flick- eller tjejfotboll inom sina organisationer.

– Nu är det något helt annat, själva grundtanken med varför vi startar föreningen är för att vi vill starta en fotbollscup i Norrköping. För att starta en sådan måste man ha en förening, säger Robert Fyrberg, en av flera eldsjälar bakom projektet.

Bygger långsiktigt

Robert sitter i styrelsen tillsammans med flera andra som också har en stor erfarenhet av föreningslivet i Norrköping. I styrelsen kommer han ta en roll som innebär att han ska lägga mest fokus på är det sportsliga. Han innehar rollen som fotbollsansvarig och vill kunna bygga upp en stark bas med ledare så att det inte ska stå och falla på en person. Att vilja bygga upp något ser han också som en av de viktigaste delarna i att starta en förening.

– Det finns en hel del föreningar som startar, som håller i ett eller två år. Just för att de inte fattar att det är ett långt engagemang, ett långt jobb som gäller om man ska få en förening att fungera och växa. Jag är för att man startar nytt för då lockas många till sporten och också tillbaka till den. Viktigt är att man visar ett engagemang runt omkring och att det finns en gemenskap som gör det kul att komma och träna, säger en framåtblickande Robert.

Först ett eget lag

Norrköpings City FF startar med målet att kunna starta upp en fotbollsturnering i Norrköping, ett långsiktigt mål. Den första delen mot detta mål är att starta upp det första laget i föreningen, som blev ett damlag.

– Vi drog igång träningarna i början av januari och tjejerna ramlade in, nu är det cirka 25 spelare. Så i år har vi ett damlag i division 4 och ett i sjumannafotbollsserien för damer. Sedan är det ändå en hög prioritet för oss att hålla högt tempo på träningarna. Det är ju inget plask och lek - utan genomtänkta träningspass som ska genomföras, säger Robert.

Satsar på cupen

Det är inte i första hand damlaget, eller något annat lag som föreningen senare startar, som det siktas mot stjärnorna med. Utan det är cupen som Norrköping City FF siktar riktigt högt och ambitiöst med.

– Vi kommer att försöka kopiera Gothia, det är vår målsättning, vi siktar mot stjärnorna. Vi vill ha hit internationella lag och det hoppas vi kunna ro i hand. Vi vill utnyttja att Gothia har lite växtvärk och försöka binda ihop en vecka med fotboll här i Norrköping också. Det ska vara en ungdomsturnering och vi kommer att satsa på att ta emot lag i åldrarna 13, 14 och 15 första året, både killar och tjejer. Då räknar vi med att kunna få ihop cirka 60 lag och kommande år 100 för att till slut ha 13-18 års ålder, säger en förväntansfull Robert.

Det finns en väldig glädje i att skapa nytt och att utveckla, i alla fall om man frågar Robert.

– Det är spännande och kul att se vad man kan skapa när man brinner för fotbollen. Jag tror att om vi lyckas med cupen och föreningen kommer det bli riktigt riktigt bra på sikt, säger Robert.