• Niklas Hellsing på Matmässan 2011. Foto: Tommy Pettersson

Nobelmiddag på meritlistan

Den 10 december dukas Nobelmiddagen upp. I år kommer både Niklas Hellsing och Martin Jardelin från Gryts Varv att delta i matlagningen.

Niklas Hellsing har en imponerande meritlista. Han har bland annat vunnit årets Östgötakock två gånger. I år vann han årets Hagdahlskock, och för tredje året får han äran att laga Nobelmiddagen.

–Meritmässigt är Nobelmiddagen det viktigaste jag har gjort, det är ju en av de största middagarna i världen, säger Niklas Hellsing.

Kollegan Martin Jardelin deltar för första gången.

1 500 portioner

Tre dagar innan den stora festen börjar en grupp kockar att förbereda maten. Det blir långa dagar, från åtta på morgonen till åtta på kvällen. Den 10 december kommer ungefär 50 kockar att laga 1500 portioner.

–Jag ska förbereda mig genom att vara utvilad, berättar Niklas Hellsing och skrattar.

Han avslöjar att han vet hur årets meny ser ut, men gästerna får veta vad som står på menyn först under middagen.

Stationen som löser kriser

–Jag är intresserad av att se hur allt kommer att landa, och jag hoppas att det inte sker några konstigheter, säger Niklas Hellsing och tillägger att det har hänt en del incidenter tidigare år. Bland annat potatiskarotter som åkte i golvet och tidsnöd. Men under Nobelmiddagen finns en station med kockar som arbetar med att lösa kriser och oförutsedda saker. En sådan kris kan vara personer som på plats anmäler att de har en allergi.