• Rickard Eriksson och Pierre Bagama fanns på plats under Augustifesten för att informera om hiv. Foto: Kajsa Nilsson
  • I höst ska det gå att snabbtesta sig även i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson

Noaks Ark ger trygghet till hiv-positiva

Efter den omtalade serien ”Torka aldrig tårar utan handskar” väcktes samtalet vid liv kring hiv och på Noaks Ark i Norrköping arbetar man för att skapa en trygg miljö för hiv-positiva.

– Det är jättebra att ämnet diskuteras, det finns mycket okunskap kring hiv, menar Rickard Eriksson som sedan fem år tillbaka har funnits inom organisationen och som nu är ansvarig för verksamheten i Norrköping.

Psykoterapi

Organisationen riktar sig inte bara till dem som vill testa sig utan erbjuder en rad andra saker. Bland annat kan hiv-positiva få hjälp med samtal, psykoterapi och möjlighet att delta i aktiviteter. 70 procent av verksamheten består av stöd till drabbade och anhöriga och 30 procent av verksamheten består av att informera om hiv.

– Utan stöd kan beskedet vara jobbigt. De som testar sig för hiv inom Noaks Ark får hjälp direkt med att bearbeta chocken om resultatet skulle visa sig vara positivt. När man är redo slussas man ut, men till dess har vi en skyddad miljö inom organisationen, säger han.

Snabbtester

I dagsläget åker många till Stockholm för att testa sig för hiv, där finns nämligen snabbtester.

– Vi har i ett år försökt få snabbtester till Östergötland men det handlar mycket om resurser. I höst hoppas vi på att få snabbtester hit, säger Rickard.

Skillnaden mellan testerna är stor och att vänta 15 minuter istället för fem arbetsdagar kan för många vara en stor lättnad. Fördelen med de snabba testerna är att någon finns på plats för att hjälpa till direkt om testet skulle visa sig vara positivt.

Inte för pengarna

Rickard menar att det inte finns någon inom organisationen som gör arbetet för pengarnas skull.

– Många arbetar ideellt och i Norrköping har vi bara två anställda. Många som arbetar inom Noaks Ark har någon form av koppling till hiv, till exempel att någon närstående är hiv-positiv, säger han.