• 14-årige Noah Björketidt, Söderköping, blev nyligen mellansvensk mästare i boxning i 42-kilosklassen. Han har gått 91 matcher och vunnit ungefär 60 procent av dem. Foto: Leif Larsson
  • Här sparrar Arvid Carlsson och Noah Björketidt, klubbkamrater i Gripens boxningsklubb i Söderköping. Foto: Leif Larsson

Noah trivs i boxningsringen

Han är bara 14 år men har redan gått 91 matcher och blivit mellansvensk mästare. - Mitt mål är att träna hårt, bygga upp kroppen och komma så långt som möjligt, fastslår Noah Björketidt, boxare i Gripens boxningsklubb i Söderköping.

Vinsten i de mellansvenska mästerskapen är Noahs största merit - hittills. Endast två boxare ställde upp i hans klass, 42-kilos.

– Flera bytte från 42-kilos till andra klasser inför mästerskapen, säger Jimmy Björketidt, pappa till Noah och tränare i klubben.

Uppenbarligen var det flera som inte ville eller vågade möta Noah. Finalen var jämn, Noah besegrade en kille från Stockholmsklubben Linnea med siffrorna 30-28.

– Jag har mött honom några gånger och vunnit för det mesta. Jag gjorde en hyfsad match, tycker Noah.

Han började boxas som tioåring. Pappa Jimmy och storebror Johar höll på med sporten och Noah hängde på.

– Det såg kul ut så jag ville börja. Och det var som jag trodde. Jag tränar två-tre gånger i veckan, mest boxning men också löpning ibland. Vi har en bra gemenskap i klubben där alla samarbetar, berättar Noah.

Redan från start fick han gå matcher. Under fyra år har det blivit 91 stycken.

– Han har vunnit ungefär 60 procent av dem. Första tio gick åt skogen sedan vände det som en hand. Noah har varit med i SM tre gånger och tagit två silver. Nu hoppas vi på guld nästa gång, påpekar Jimmy.

Härnäst på programmet står Gripen Cup i Söderköping som avgörs helgen 26-28 september. Noah kan få möte den tuffe britten Oliver Watt. Framöver är det också serien som gäller, där går Noah bra. Snabb och slår hårt

Vad är då dina bästa egenskaper som boxare?

– Konditionen och snabbheten. Ibland kan jag också slå hårt, i rätt läge, upplyser Noah.

Vad kan du bli bättre på?

– Röra mig mer och bättre i ringen. Då får motståndarna svårare att träffa mig.

Vad behövs då för att vara en lyckad boxare? Den talangfulla 14-åringens recept är enkelt och glasklart:

– Vara vältränad och ha roligt, säger Noah Björketidt, som inte har några högtflygande planer som OS utan står med båda fötterna på jorden (canvasen) och tar ett steg i taget.