• Max Björkas föll direkt för den charmiga lokalen i Knäppingsborg. Foto: Mohammed Kabab
  • I en restaurangtät stad som Norrköping ser Max Björkas utrymme för fler etableringar så länge det är något unikt. Nu har han öppnat nischade Pub och Krubb i Knäppingsborg. Foto: Mohammed Kabab

Nischad pub öppnar upp

Det senaste tillskottet på Norrköpings restaurangkarta har nyligen slagit upp portarna i Knäppingsborg. Unika ölsorter och husman står på menyn. Konceptet rimmar väl med kvarterets idé om en närproducerad mat – och hantverkskultur.

– Vi nischar oss mot unika ölsorter från mindre bryggerier och med en stor variation. Grunden i menyn är husman på lokala råvaror, säger Max Björkas som nyligen öppnat Pub & Krubb i Hälsofreaks gamla lokaler.

För tre år sedan återvände han till Norrköping efter flera år inom restaurangbranschen i Norge, där han arbetat som bartender och restaurangchef.

– Att öppna något eget är varje bartenders dröm. Jag tänkte att det är nu eller aldrig.

Familjär pubmiljö

När lokalen i Knäppingsborg blev ledig tvekade han inte en sekund. Det är en klassisk pub i modern tappning, men 60 sittplatser och ytterligare 45 stycken när uteserveringen öppnar upp i vår. De vita valven finns kvar. Inredningen går i rustikt, mörkt trä och lädersoffor i mörkbrunt.

– Det blir en avslappnad atmosfär i samtalsnivå. Här ska man umgås och äta gott, säger Max.

Maten som serveras har sin grund i husmanskosten och idén är att använda så mycket lokalproducerade råvaror som möjligt.

– Det finns så mycket bra här i länet och gästernas efterfrågan blir bara större. Att servera älg som gått i de lokala skogarna är bättre för kvalitén på maten och för miljön.

Ölsorter i fokus

Även om maten kommer att utvecklas med sidrätter från andra kök, är fokus inställt på öl och gärna svenskt öl från mindre bryggerier, som ska göra sortimentet unikt. På sikt hoppas Max även kunna starta upp ett eget 50-litersbryggeri i puben, dit gästbryggare kan komma och tillverka sina öl. Konceptet har han med sig från bryggeripuben Schouskjelleren i Oslo där han arbetat.

– Det finns ett stort intresse för öl och med det här hoppas vi kunna tillföra något unikt till Knäppingsborg, säger Max.