• Nils Poletti är väl bekant med teaterns möjligheter och utmaningar men väntar med att dra upp strategin. Foto: Fotografica

Nils Poletti ny chef från och med nästa år

Det blir en prisbelönt och historiskt intresserad person som ska leda Östgötateatern in i framtiden med start nästa år.

Östgötateatern har rekryterat dramatikern, regissören och skådespelaren Nils Poletti till ny teaterchef.

Nils har varit konstnärlig ledare på Turteatern i Stockholm i nästan tio år. Innan dess var han med och grundade UngaTur, 2004, där han också var konstnärlig ledare de första fyra åren.

Nya koncept

Nils Poletti tillträder som teaterchef på Östgötateatern den 1 augusti 2018, men kommer att börja arbeta lite redan under våren 2018 för att lära känna verksamheten.

– Vi är verkligen glada över att ha rekryterat Nils till oss. Vi har sökt en teaterchef som både kan skapa teater för en bred publik och som kan utmana, skaka om och hitta nya koncept. Östgötateatern har en stor abonnemangspublik som vi värnar mycket om. Vårt uppdrag är också att nå ut och hitta nya målgrupper. Vi tycker att Nils Polettis tankar och erfarenheter är det som teatern behöver idag för att utvecklas ännu mer, säger Pia Kronqvist, VD.

Två vackra teaterhus

Nils Poletti som ursprungligen kommer från en Stockholmsförort ser fram emot att lära känna Östergötland och teaterns publik bättre. Med citat av Heidenstam visar han sitt litterära och historiska intresse för Östergötland.

– Det är med en brinnande glädje jag sätter siktet på Östergötland och det östgötska scenkonstlivet. Jag ska söka överraska, provocera och förföra, men framförallt underhålla. Östergötland är ett kulturpositivt län och har Sveriges fjärde störta teater med alla möjligheter i två väldigt vackra teaterbyggnader, säger Nils Poletti.

Ung scen/öst

Nils har tilldelats ett flertal priser bland annat Svenska Dagbladets Thaliapriset (2016), Expressens teaterpris En bit av Georgs hatt (2012) och Stockholms stads hederspris (2010).

Nils är utbildad skådespelare vid Teaterhögskolan i Stockholm och har regisserat uppsättningar på bland annat Dramaten och Malmö Opera. Nils har också nyligen jobbat på Östgötateaterns scen för barn och unga, ung scen/öst, där han regisserade pjäsen Baba Yaga (2016/2017), som han skrivit tillsammans med Manda Stenström.