• Niklas Pettersson, boende på landet i Mariehov utanför Söderköping, laddar sin täljstensugn som han haft sedan 2011. Han ser flera fördelar med den. Bland annat så värmer den längre tid än många andra typer av värmekällor. Foto: Leif Larsson.
  • 60 kubikmeter ved har Niklas Pettersson köpt, kapat, huggit, staplat och lagrat. Veden räcker i tre år till eldningen i familjens täljstensugn. Foto: Leif Larsson.
  • Niklas Petterssons täljstensugn har både eldstad och denna bakugn. Foto: Leif Larsson.

Niklas hyllar täljstensugnen

För två år sedan installerade Niklas Pettersson en täljstensugn i sin villa på landet. – Det har blivit bättre än väntat, konstaterar han.

Han bor med sin fru, sina draghundar och sin katt i Mariehov, några kilometer från Söderköping. När huset skulle byggas ut behövdes ännu en värmekälla.

– Vi hade tänkt välja kakelugn men en kompis rekommenderade en täljstensugn så det blev en sådan. Vi beställde 2010 och 2011 installerade vi, berättar Niklas.

Det är ingen liten pjäs. Själva ugnen väger 2,6 ton och inklusive skorsten så når vikten 3,4 ton. Det krävdes förstärkning i grunden för den stora ugnen. Ju större täljstensugn desto större utrymme värmer den.

– Vår ugn värmer ensam upp kök, hall och vardagsrum, totalt 100 kvadratmeter. Där har vi 23-24 grader. Tillsammans med den bergvärme vi har så värmer den också resten av de 120 kvadratmeterna. I början när vi inte hade den extra golvvärmen så värmde ugnen upp de yttre rummen upp till 16-17 grader när det var 18-20 minusgrader ute, förtäljer Niklas.

Ved i tre år

Han är således nöjd med sitt ugnsköp. Dels för värmen, dels för att han och hustrun valde en modell med både eldstad och bakugn.

– I bakugnen bakar vi både bröd och pizza. Pizzan lockar mest. Det blir stenugnsbakat, riktigt trevligt, bedyrar Niklas.

Ugnen kostade en hel del, 180 000 kronor före ROT-avdrag. Men de pengarna kan tjänas in igen på inte alltför många år.

– Vi tjänar 140-150 kronor per dag i sparade värmekostnader jämfört med annan uppvärmning. Och då ingår inköp av veden, berättar ugnsägaren.

Niklas visar delar av sitt vedförråd som är på 60 kubikmeter och räcker i tre år. Bränslet kom som timmer så det tog sin rundliga tid för Mariehovsbon att kapa och hugga i användbara stycken. En del av klabbarna ligger i ett uteförråd, sedan fraktas det undan för undan mot ugnen. I ett uppvärmt förråd har Niklas en vagn som tar en kubikmeter och inne i boningshuset, bredvid ugnen, får det också plats en hel del vedträn.

– På det här viset får jag torr ved. Det är viktigt att den är det när man eldar. Jag har inte behövt sota än, påpekar han.

Optimal lösning

Varje kväll eldas ungefär 20 kilo ved i den petterssonska villan. I fyra timmar brinner det och sedan hålls det varmt till kvällen därpå.

Täljstensugnen har nämligen goda egenskaper som värmekälla. Det kan Jan Svensson, ägare till Spiscenter i Norrköping, berätta. Han sålde ugnen till Niklas.

– Ugnen lagrar värme länge och bra och strålar ut värme till alla ytor som den ”ser”. Vanliga kaminer värmer inte alls lika länge. En täljstensugn lagrar värme i nästan 100 procent av sin massa medan det i en kakelugn faller bort en del i botten. Vid sidan av centralvärme så är täljstensugn den optimala uppvärmningslösningen, säger han.

Jans företag säljer fem-tio täljstensugnar om året och har haft en topp på 20. De är dyrare än många andra alternativ men har andra fördelar.

– En kakelugn kan i princip bara fås som rund eller rektangulär. En täljstensugn kan fås i många olika varianter. Upp till 26 ton och man kan också få en arkitektritad, förklarar Daniel Svensson, anställd på Spiscenter och son till Jan.

Ökat husvärde

Företagets ugnar kommer från Norden och de flesta från Finland som har gott om täljsten i naturen. Jan Svensson berättar om fler plus med just den ugnsvarianten.

– Ugnen har betalat sig efter ett antal år i sparade värmekostnader och husets värde ökar om man har en täljstensugn. Det finns inga kunder som är så nöjda som de som skaffat täljstensugn.

– Ja, personer som haft täljstensugn och ska flytta till ett nytt hus kan inte tänka sig något annat än täljstensugn, tillägger Daniel och avslutar lovsången om denna typ av värmekälla.