• Nettan Lekström har arbetat inom teaterns värld sedan tonåren.
  • På Film- och musikgymnasiet får hon arbeta med många kreativa och estetiska ungdomar.
  • Som lärare blir det en hel del tid framför datorn men på fritiden står hon på scenen.
  • Nettan Lekström lärde sig mycket om skådespeleri när hon arbetade på ICA i Hageby.
  • Någon gång i framtiden vill hon skapa ett stort evenemang där Norrköpings estetgymnasier samarbetar.

Nettan lever för teaterkultur

Nettan Lekström föddes in i en helt annan värld än den hon lever i nu. Under uppväxtåren fick familjen samsas om ett rum, badrummet var ett uthus på gården och det kom endast kallvatten ur kranen. Inom familjen fanns inga dörrar in till teaterns värld, den dörren öppnades genom en lågstadielärare som uppmuntrade henne att börja i Hagaskolans musikklasser.

Nu arbetar hon som teaterlärare på Film- och musikgymnasiet i Norrköping sedan sju år tillbaka men är öppen för nya projekt i framtiden.

– Det här är den längsta anställningen som jag någonsin har haft, säger hon och börjar berätta om de många arbeten hon varit igenom under åren.

Efter att ha läst klart på Hagaskolan började hon läsa till dekoratör på Ljungstedska gymnasiet i Linköping. När hon efter ett år insåg att dekoratörsutbildningen inte hade någonting med teatervärlden att göra hoppade hon av och började arbeta på Arbisteatern i Norrköping.

– Min första föreställning var i kören på operetten Sköna Helena år 1976. Jag svävade i ett halvår efter det och sjöng dygnet runt och överallt, även på spårvagnarna. Trots att föreställningen inte var den bästa så var det underbart, jag fick ju vara med!

Skolad på ICA

Efter Arbis följde en lång rad av olika av produktioner med sång, teater och musikal.

– Jag har jobbat överallt förutom på Östgötateatern men där jobbar min son nu, säger hon och ler. Arbetet inom teatern kombinerades med att hoppa in som butiksbiträde på ICA i Hageby.

– Tvillingbröderna som drev ICA i Hageby har odlat många kulturarbetare i Norrköping. De var så förstående och man kunde hoppa in och arbeta när det passade ens produktioner. Jag tycker att arbete i mataffär är en av de bästa skolorna för skådespeleri. Man får verkligen lära sig att läsa och förstå människor, det har jag använt mig mycket av i mitt arbete som skådespelare, säger hon och berättar hur hon lyckades förstå sig på de allra bittraste av kunder.

Gillar matte

Att estetiska Nettan Lekström gillar matematik och kvantfysik kan kanske vara svårt att förstå, men hon menar att det finns ett tydligt samband.

– Einstein var ju en extremt kreativ person, säger hon bestämt.

Det var när hon skulle ta körkort som lusten att lära kom tillbaka. Som 37-åring läste hon upp gymnasiebetygen och har efter det både läst ett tekniskt basår och motsvarande en kandidatexamen i socialpedagogik vid universitetet.

– Det tekniska basåret skulle egentligen leda till att jag skulle läsa teknisk fysik i Linköping men jag kom inte dit. Jag anser att man kan göra vad man vill, bara man har lusten.

När barnen hade blivit lite äldre hade hon tid att läsa och tog därför vara på det. Hon säger att hon skulle kunna tänka sig att läsa mer nu, men det kostar ju så mycket i studiemedel som ska betalas tillbaka.

Alla estetprogram

I Norrköping finns tre gymnasieskolor som tillhandahåller estetiskt inriktade program och Nettan Lekström drömmer om att blanda samman alla elever till en enda stor festival.

– Jag tänker att vi kan ses allihop på till exempel F13 och se vad vi kan göra tillsammans. Det kan vara musiker som improviserar, afrikansk dans till levande eldar och allt möjligt som vi spånar fram tillsammans. Jag tror på att estet kan få en tydligare plats i Norrköping, jag måste bara hitta någon som är lika galen och som har tid, säger hon.

Tröttnar inte

Trots att hon har omsvävats av teaterkultur sedan tonåren tröttnar hon inte. Åtminstone var tredje vecka ser hon föreställningar och spelar själv i flera uppsättningar varje år.

– Jag gick i och för sig in i väggen en gång men jag repade mig på fyra månader. Det hade mest med andra saker att göra. Nu har jag haft uppehåll från skådespeleriet i nästan ett år och det känns lite pirrigt inför premiären av föreställningen som vi repar just nu, säger hon.

Snart går föreställningen ”Skaffa mig en tenor” upp på Sagateatern i Linköping där hon spelar mot bland andra Carina Lidbom, Niklas Angerborn, Lasse Olofsson och Lina Hedlund och senare i vår spelar hon en roll i Viktor Hedmans pjäs om HBTQ.

 

citat: Jag tror på att estet kan få en tydligare plats i Norrköping, jag måste bara hitta någon som är lika galen och som har tid.

 

Fakta Anette ”Nettan” Lekström

Ålder: 53 år

Familj: Barnen Anna Olsson, Denny Lekström och Niklas Pettersson Jacobsson (alla med olika pappor)

Bor: Vid Strömparken

Uppvuxen: Norrköping

Favoritscen: Arbisteatern

På eller bakom scenen: ”Jag kan inte välja!”

Boktips: Den tibetanska livs- och dödsboken av Sogyal Rinpoche