• Åldermännen Ulf Dageby och Nikke Ström sitter ner medan Matilda Sjöberg, Håkan Nyberg, Mattias Hellberg, Håkan Svensson, och Ulf ”Vinyl” Stenberg står upp. Foto: Nöjet
  • Ulf Dageby gjorde succé i ”Så mycket bättre”. Foto: Pressbild

Nationalteatern fortsätter att spela rock 'n' roll

Ett av landets allra mest älskade och betydelsefulla band, Nationalteaterns rockorkester, ger sig nu ut på ännu en turné men denna gång med en något annorlunda låtlista.

Bandets basist och motor Nikke Ström låter lite nyvaken när jag ringer en morgon men det är ändå dags att gå upp då repetitionerna startar om en timme.

– När vi spelar på klubbar och festivaler har man kanske bara en timme på sig och då hinner man bara med de låtarna som publiken kommit hit att höra. Den här gången får vi tillfälle att spela låtar som tar lite längre tid och inte hinns med annars. Nu spelar vi två gånger femtio minuter och tar en paus och då hinner man med låtar som Rövarkungens ö som i sig är över 12 minuter lång. Det blir även sittande publik vilket skiljer sig från hur det brukar vara, berättar den skäggige basisten.

– Stora delar av den här turnén är redan nu utsålda, hur det är i Norrköping vet jag inte, och allt har inte varit bra heller. Vi fick, till exempel, ställa in i Eskilstuna då vi sålt kanske tio biljetter där under en månads tid vilket är ett tydligt tecken på att vi nog inte skulle spela där, säger den luttrade musikern och fortsätter att fundera lite över varför deras musik fortfarande är aktuell trots att det gått nästan 40 år sedan några av låtarna skrevs.

– För det första så har vi aldrig haft några plakattexter och prejudikat hur det ska vara utan vi har mera beskrivit läget och det verkar ju inte ha blivit bättre under de senaste åren och den regering vi haft. Det måste verkligen till en förändring; dessutom har vi ett öppet rasistiskt parti i riksdagen numera, säger Nikke Ström som menar att Nationalteatern alltid har stått på de svagas och utsattas sida.

Man kunde också se Ulf Dageby, - låtskrivare, sångare och gitarrist i bandet - göra succé i tvprogrammet ”Så mycket bättre” vilket inte heller har minskat bandets popularitet. Men det finns de som gnäller.

Bandets nästan ikoniske frontman Torsten ”Totta” Näslund gick bort 2005 endast 60 år gammal. Något Nikke självklart sörjer men numera sköter Mattias Hellberg sången och det med den äran.

– Det är inget att bry sig om att folk skriver på hemsidor och menar att det var bättre på Tottas tid och att vi inte låter som vi gjorde förr. Tacka för det, vi spelar ju numera långt bättre än vad vi gjorde då, menar Nikke Ström. Han avslutar med att berätta att trots att han blir 63 år i år och att Ulf Dageby fyller 70 så finns det inga planer på att sluta men man har heller inte sagt att man ska fortsätta.Nationalteatern tar en dag i taget och fortsätter att spela rock 'n' roll fast de håller på att dö...