• Markus Krunegård är uppvuxen i Norrköping. Foto: Pressbild
  • Precis som Den Svenska Björnstammen. Foto: Pressbild

Närodlad musik på spelschemat

I spelschemat är inte bara stora akter som Iron Maiden, Kayne West och den nya superdjduon Axewell och Ingrosso utan även i år finns det med lokala akter eller artister som har sitt ursprung från Norrköping.

Både Den Svenska Björnstammen och Markus Krunegård har rötterna i den östgötska myllan. Den Svenska Björnstammen är både en musikgrupp och ett konstnärskollektiv som gjort stor succé med sin underfundiga popmusik och iscensatta konserter. Bandet består av Dan Brännvall, Mattias Göransson, Kim Dahlberg, Ambjörn Göransson, Klas Isaksson, Petter Frisendahl och Åke Olofsson som samtliga är från Norrköping. De slog igenom med låten ”Vart jag mig i världen vänder” som fick höga placeringar på digitala portaler som Itunes och Spotify och debutplattan ”Ett fel närmare rätt” tog sig högt upp på olika topplistor. Björnstammen, som de kort och gott brukar kallas, fick även två priser på P3-guldgalan 2012 som årets nykomling och som årets låt. Den 23 april släpptes deras nya platta ”I förhållande till” och nu visar de upp sig inför hemmapubliken och på det som är Sveriges största musikfestival.

Livet blev ett disco

Även Markus Krunegård har en ny och lovordad platta ute. ”Rastlöst blod” kom för bara några veckor sedan och har fått fina omdömen i både press och bland fansen. Markus Krunegård har etablerat sig i toppskiktet bland svenska popartister med låtar som ”Hela livet var ett disco” och ”Jag är en vampyr”.