• Göta Hotell ligger vackert beläget mellan Göta Kanal och Motala Ström. Foto: Emma Garzon

Närodlad mat i sommarens tecken

På Göta Hotell möter ingredienser från närheten somriga, svenska smaker. – Maten återspeglar miljön med tidigt 1900-tal och tanken är att gästerna ska få en hemma hos mormor-känsla, säger kocken Fredrik Eklund.
Göta Hotell byggdes 1908 i Borensberg som ett pensionat och turisthotell, vilket det är än i dag. 2002 tog Fredrik och Karin Eklund över hotellet och restaurangen. Fredrik Eklund har tidigare arbetat som restaurangchef på Ekoxen och sedan var han med och öppnade Platå.

Köper hela kalvar

– Jag insåg att jag hade kommit jättelångt bort från grytorna så jag lockades av att komma ut på landet och laga mer jordnära mat efter säsong, berättar Fredrik Eklund.

På sommarens lunchmenyn kan gästerna bland annat hitta kall, inkokt lax med skarpsås och citron samt dillfräst färskpotatis. Till middag finns det två olika trerättersmenyer. En av varmrätterna är två detaljer av nötkött från Sjökumla gård, Fredrik Eklund köper två kalvar och använder hela djuret när han lagar mat. Vad sägs om sommar på fat till efterrätt? En av efterrätterna är nämligen plättar med smultrongrädde samt det klassiska knäckflarnet med granité av vanilj och råmjölk från Kolstorp. Till trerättersmenyerna kan gästerna välja ett vinpaket eller ett alkoholfritt dryckespaket som bland annat innehåller must och alkoholfritt vin.

Jämn poängnivå

Sedan 2005 har Göta Hotell varit omskrivet i White Guide.

– Vi har hållit en jämn poängnivå, vilket jag tycker är bra. Det är lätt att lägga ner all energi på en kväll, men här ska det vara samma kvalitet hela tiden, säger Fredrik Eklund.