Naprapaten samlar laget

En knäskada satte stopp för vidare utveckling inom fotbollen. Då kom Fredrik Brännström för första gången i kontakt med naprapatyrket. Senare flyttade han till Stockholm för att läsa på naprapathögskolan och driver sedan sex år tillbaka egen klinik i Norrköping. Den 6 november invigs hans andra klinik i Linköping.

I dag lever Fredrik Brännström med sin treåriga dotter Liv varannan vecka. Då passar han på att ta det lite lugnare på jobbet och är pappaledig varannan fredag. De hittar på saker tillsammans, under den senaste månaden har de hunnit med både Busfabriken och Kolmårdens tropicarium.

De barnfria veckorna innebär desto mer tid på jobbet och som vd på ett företag i expansion är det inte konstigt att tiden snabbt fylls med arbete. Han påstår sig dock ha blivit bättre på att delegera arbete och ansvar på senare tid.

Målen uppfyllda

När Fredrik Brännström startade verksamheten i Norrköping satte han upp två konkreta mål: att lyckas få verksamheten att växa så pass mycket att han kunde ha två rum för att ha plats för en anställd samt att få arbeta med idrottare. I dag är han svenska goalballagets naprapat och har dessutom 16 anställda i sitt företag. Så småningom ska verksamheten växa ännu mer och han siktar mot att ha 20 anställda.

– Men det är ingen brådska med att fylla rummen, för oss är det viktigast att få rätt personer snarare än att fylla rummen snabbt, påpekar han.

Idrottslig erfarenhet

Säsongen 2006-2007 ägnades åt att arbeta som personlig naprapat åt Anja Pärson. Sedan startade han det som var grunden för den nuvarande verksamheten. Att ha hela paketet av service är viktigt för Fredrik Brännström som är van vid att arbeta med andra professioner inom idrottsvärlden.

Höjdpunkter

Han ser året med Anja Pärson som höjdpunkten i karriären hittills. Det var stort för honom att vara en i teamet som hjälpte henne från skador till flera medaljer och bragdguld. Det och arbetet under Paralympics i London 2012. Nuförtiden innebär hans sportsliga engagemang arbete med det svenska goalballandslaget. Det är en bollsport särskilt utvecklad för synskadade och sedan 2010 har Fredrik Brännström varit ansvarig naprapat. Från början arbetade han med både herrarna och damerna men har av tidsbrist lämnat uppdraget för damlaget. Det är inte alltid naprapaters vanliga uppgifter som hamnar i hans händer vid landskamper, han fungerar också som stöd till förbundskaptenerna.

– Medan de scoutar motståndare eller behöver göra andra saker hjälper jag till med att lotsa laget rätt och att checka utrustningen. Under matcherna blir det ibland stukade fingrar som jag får hjälpa till med men det handlar främst om förebyggande arbete, berättar han.

Tar med tänket

Även på Citykliniken och Stjärnkliniken finns lagandan och det förebyggande arbetet med i verksamheten.

– Jag tycker att folk överlag har blivit bättre på att låta sig undersökas innan problemen blir för stora och på ett ställe som detta kan vi enkelt slussa patienten till rätt person. Vi räknar inte pinnar utan arbetar som ett team. Vi har längre behandlingstid än många andra och tänker hela tiden på att arbeta med kvalitet. Vi jobbar inte med quick-fix-lösningar utan låter det hellre ta tid.

Tejpar inte bilen

Fredrik Brännström konkretiserar vikten av att ta hand om kroppen genom att jämföra med en bil.

– Om varningslampan lyser för motoroljan tejpar man inte över lampan med svart tejp och kör tills motorn skär sig, man fyller på olja och minskar på så sätt kostnaderna. Människor borde tänka så och ta hand om kroppen innan man kört den i botten, det är viktigt att lyssna på kroppens varningssignaler. Jag läste nyligen att utbrändhet i snitt kostar 400-500 000 kronor i rehabilitering för arbetsgivaren. Det finns mycket pengar att spara genom att arbeta förebyggande med företagshälsovård. Vi har kontrakt med många företag och hjälper till med det som behövs för varje individ. Ofta handlar det om massage men det kan vara annat också, som kost och personlig träning.

Länk till Norrköping

Fredrik Brännström hade redan som ung en koppling till staden. I Skellefteå finns inget allsvenskt fotbollslag och han höll i stället på IFK Norrköping, mycket för att en av hans vänners far spelade i laget. Själv har han alltid varit idrottsintresserad och spelat fotboll, ishockey och pingis. Inom fotbollen kom han längst.

– Jag satsade hårt och ville avancera inom fotbollen. Då spelade jag i juniorallsvenskan för Morön BK hemma i Skellefteå men blev skadad och tvingades sluta. Då kom jag i kontakt med naprapatyrket för första gången, berättar han.

Hemma i Skellefteå bor hans mamma kvar men Fredrik Brännström trivs bra i Norrköping.

– Jag har bott i Stockholm och det var för stort och när jag bodde på Gotland tyckte jag att det var för litet. Norrköping är en lagom stor stad och jag trivs jättebra, avslutar han.

FAKTA Fredrik Brännström

Ålder: Född 1977.

Bor: I centrala Norrköping.

Uppvuxen: Skellefteå.

Familj: Dottern Liv, 3 år. Sambo Jessica Larsson.

Jobbar med: Äger och driver Citykliniken i Norrköping och

Stjärnkliniken i Linköping.

Gör på fritiden: Jagar älg och fiskar.

Håller på: IFK Norrköping.