• Karin Mårtensson lämnade för ett år sedan in medborgarförslaget om ett nappträd.
  • Stadsträdgårdsmästaren Marie Edling höll i invigningen av Norrköpings nappträd.
  • Barn från många olika förskolor var på plats vid invigningen.

Nappträdet i Vasaparken är invigt

Under torsdagen förra veckan var barn från flera förskolor runt om i stan på plats i Vasaparken när nappträdet invigdes. Förhoppningsvis ska trädet locka många barn att sluta med napp.
– Det är viktigt att barnen slutar med napp, särskilt med tanke på språkutvecklingen, säger Karin Mårtensson som lämnade in medborgarförslaget om att nappträdet skulle finnas.
Inspiration från Malmö
– På förskolan där jag arbetar får barnen endast använda napp vid vila och tröstning, jag har märkt att fler och fler blivit medvetna om vad nappen har för påverkan på språkutvecklingen. Fortsätter barnen att använda napp för länge formar de sitt språk efter hur nappen brukar ligga i munnen, säger Karin Mårtensson som är förskollärare sedan 35 år tillbaka.
Inspiration till förslaget hittade hon i Malmö där det sedan en tid tillbaka finns ett nappträd. Även på andra platser runt om i Sverige finns nappträd dit barn kan gå för att symboliskt lämna ifrån sig sin napp och därmed sluta med vanan.
Större än förväntat
– Jag hörde av mig till Fridtunatäppans förskola eftersom de har sin verksamhet precis intill Vasaparken där nappträdet växer. Från början var det tänkt att vara en småskalig invigning, men istället kom många barn från olika förskolor runt om i stan, säger Marie Edling.
Att det blev just detta träd är inte någon slump. När Marie Edling var ute och letade efter ett lämpligt träd att använda som nappträd var det viktigt att trädet låg i ett område där det rör sig många barn, och att grenarna var så långa att barnen själva kunde hänga upp sina nappar.
– Vi hittade faktiskt rätt med en gång, det här trädet passar jättebra, säger hon.