• Det kommer bland annat att finnas en informationsutställning om muddringen på Sjöhuset. Foto: Tommy Pettersson

Mycket att göra i stan

Sedan några år tillbaka arrangeras Kulturdagar Fjord i samband med Östgötadagarna. Under Kulturdagarna finns mycket att se både i centrum och längre ut.

För tredje gången har kommunen hyrt en buss och kommer att bussa runt kulturintresserade till stadens konstnärer.

– Det bor många konstnärer i vår kommun och det är vi från kommunens sida mycket glada för. Förra året kom det till och med folk från Norrköping och ville åka med bussturen för att se hur vi har det i Valdemarsvik och för att besöka konstnärernas ateljéer, säger Gun Töllefsen, kulturchef i Valdemarsviks kommun.

Filmvisning

Förutom den populära kulturrundan är det full aktivitet i Folkets hus och på Sparbankstorget. I Folkets hus kommer man att visa film hela lördagen. För den äldre målgruppen visas kulturhistoriska filmer från förr och nu med lokal anknytning, bland annat från Gusums bruk och läderfabriken, för de yngre visas filmerna som var med under filmfestivalen i våras. På Sparbankstorget får annan politisk verksamhet flytta på sig för kulturens skull.

– Sverigedemokraterna ville ha torgmöte med sin partiledare Jimmie Åkesson men vi konkurrerade ut dem. Vi hade bokat torget först och vi ska fylla det med kultur i stället, säger Gun Töllefsen.

Enda fjorden

Anledningen till att kulturdagarna kallas Fjord har lokal förklaring.

– Vi ville från början uppmärksamma att Valdemarsvik har Östergötlands enda fjord, en tröskelfjord. Man söker pengar från Statens kulturråd och de senaste åren har vi sökt pengar för filmprojekt och det är därför programmet består av så mycket filmvisning.

Gun Töllefsens egen favoritpunkt på programmet har dock ingenting med film att göra.

– Jag tycker att jongleringsshowen ” Between Someonesons” är häftig.

I övrigt består tvådagarsprogrammet av bland annat flera musikframträdanden, öppet på traktormuseet och en informationsutställning om muddringen på Sjöhuset.