• Folkert Koopmans, vd för FKP Scorpio, Linnéa Jonsson, projektledare för Where's the music? och Stefan Papangelis, vd för Upplev Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson
  • Folkert Koopmans satsar ytterligare i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson

Musikindustrin samlas i industrilandskapet

Nu ska Norrköping ytterligare sättas på kartan inom musikens värld. Förutom succéfestivalen Bråvalla som kommer tillbaka för andra gången i sommar, har FKP Scorpios vd Folkert Koopmans annat i kikaren.

Det nya konceptet innebär möten mellan musikbranschens representanter mitt i Norrköpings industrilandskap i februari nästa år. I anslutning till konferensen arrangeras en tredagarsfestival med fokus på ny musik, hela projektet med konferens och festival går under namnet ”Where's the music?”.

Fåtal kända band

– Från början ville jag ha festivalen i Stockholm men Stefan Papangelis på Upplev Norrköping övertygade mig om att det var bra att lägga den i Norrköping. Det kommer att vara ett fåtal internationellt kända artister, fokus ligger på att upptäcka nya artister. Vi vill att det här ska bli den huvudsakliga mötesplatsen för den svenska musikindustrin, sade festival-vd:n under presskonferensen när konceptet offentliggjordes.

Under tre dagar av konserter får 150 band och artister möjlighet att stå på scenen för både musikindustrin och andra intresserade åhörare. Banden kommer själva få skicka in musik till festivalledningen.

Konserterna kommer att hållas inomhus och lokalerna varierar i storlek.

– Det blir både stora lokaler i Louis de Geer och mindre krogar till konserterna. Det är gångavstånd mellan lokalerna, säger Stefan Papangelis och nämner Trappan och Saliga Munken som ett par exempel.

10 000 besökare

Festivalledningen siktar inte mot lika höga besökssiffror som till Bråvalla. Målet är att åtminstone 5 000- 10 000 besökare köper biljett. Hittills är inte biljettpriserna satta men Folkert Koopmans avslöjar att de pratat om att biljetterna ska kosta omkring 300 kronor för en dag eller omkring 700 kronor för alla tre dagarna.