Musikhuvudstaden 2020!

Den senaste veckan har onekligen varit av blandad karaktär. Har ägnat tiden åt att vara sjuk, skicka iväg en ny näringslivstidning, grotta ner mig i diverse statistik om Östergötland och Norrköping samt med viss beundran följa kommunens ambitioner att bli Musikhuvudstad år 2020. 

FKP Scorpio  storsatsar i Norrköping med Bråvallafestivalen i faggorna och nyligen avslutade Where’s the music blev en publiksuccé som kommer att bli långkörare om Scorpios vd Folkert Koopmans får bestämma.

Bråvalla lyfter

Hela 4  689 biljetter såldes i första årgången av  Where’s the music och 410 delegater  besökte konferenspunkterna som alla hade musiken i fokus. Bråvalla, synfoniorkester och all den ”upplevelseindustri” som vuxit upp det senaste decenniet ger ökade intäkter både  inom turism såväl som de ökade intäkter som nya jobb ger på sikt. Det smått fantastiska är att i den gamla industristadens kvarter växer nu den nya kompetens och tjänstesektorn fram.

Plus och minus

På plussidan finns också en stadig befolkningsökning. Under 2014 ökade folkmängden med 1 534 personer och i Östergötland är det Linköping och Norrköping som är de stora loken i tillväxten. Om det finns något på minussidan så är det att man har hamnat långt ner på en nyligen genomförd ranking som gjorts kring energi, avfall och andra driftskostnader i boendet. Men det måste ju finnas något att jobba hårt med.