• Tillsammans med sambon Cathrine Reibel har musikalstjärnan Daniel Ganesh, tidigare Lindquist, något stort på gång, men först ska han ge sig ut på en comebackturné tillsammans med danselever från Norrköping. Foto: Dennis Petersson
  • Turnén starta i Linköping och Missionskyrkan. Foto: Dennis Petersson

Musikalstjärnan åter i rampljuset

"Min passion för musiken bara ökar"

Det har varit relativt tyst kring Daniel Ganesh under de senaste åren, men nu är han tillbaka, och tillsammans med sambon Cathrine Reibel har han något stort på gång. Innan detta "något" avslöjas ska han, i sällskap av danselever från Norrköping, ge sig ut på en turné, fylld av kyrkospelningar, en turné som rivstartar på Missionskyrkan i Linköping.

De flesta kanske känner till honom som Daniel Lindquist, den svenska musikalstjärnan som efter flera svenska storroller i bland annat "West Side Story", "White Horse Inn" och "Grease" flyttade till London för att medverka i Andrew Lloyd Webber-produktionen "Bombay Dreams". Numera använder han sitt ursprungliga, indiska, namn, det han bar innan han adopterades till Sverige vid fyra års ålder.

Typecasting

– När jag flyttade hem till Sverige från England igen hade jag svårt att få jobb, typecasting dominerade musikalbranschen och för mig, och mitt utseende, var arbetsmarknaden väldigt begränsad. På grund av detta, och personliga skäl, drog jag mig tillbaka, men nu känns det som att branschen börjar luckras upp och jag, och min röst, har så mycket kvar att ge, berättar Daniel och fortsätter:

– Under tiden då jag var med i Webber-produktionen så såddes ett frö i mig. Många tyckte att jag hade en fascinerande bakgrund och då började jag fundera på hur jag kunde använda den, och nu har jag dragit igång entreprenörskapet och skapar eget, istället för att vänta på att någon annan ska ringa och ge mig en roll.

Återförenades med Indien

Daniel växte upp i Oxelösund och fastnade tidigt för sången, musiken och dansen, men hans adoptivfamilj hade helt andra planer för honom. Under en lång tid kämpade han i motvind och slogs för sina drömmar, och det var detta som gjorde att han klarade av att acklimatisera sig i hans nya hemland. När han 30 år senare återigen kom i kontakt med Indien, genom musikalen "Bombay Dreams", fick han känslan: "Vad tusan, jag är ju indier, jag borde ju känna till den här kulturen".

– När Daniel och jag träffades tror jag att det indiska som fanns inom honom kom fram ännu mer, och det vi har på gång handlar just om människors bakgrund och etniska frågor. Att upplysa om hur det kan se ut för människor som kommer till nya länder ligger verkligen i tiden, säger Cathrine Reibel.

Dansprojekt

Innan det stora projektet avslöjas ger sig Daniel ut på en comebackturné som heter Love Changes Everything tillsammans med flera danselever från Norrköping. Turnén börjar i Linköping, den 10 juni, där en del av konsertens vinst går till ett dansprojekt i Kenya, och fortsätter sedan i Hedvigs kyrka i Norrköping den 2 juli..

– Det har varit lärorikt att leva utanför rampljuset, men det ska bli kul att komma tillbaka upp på scenen. Folk brukar ju sluta i min ålder, men min passion bara ökar hela tiden, avslutar Daniel.