• Munken Karlsson är tillbaka i IFK som ny klubbdirektör. Foto: Kajsa Nilsson
  • Smeknamnet har hängt med länge, ända sedan hockeytiden som barn. Foto: Kajsa Nilsson
  • Nya klubbdirektören tror att IFK kan nå till en allsvensk guldmedalj igen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Även döttrarna och sonen är duktiga fotbollsspelare, vinnarskallen har gått i arv. Foto: Kajsa Nilsson
  • Han hoppas kunna göra norrköpingsborna än mer stolta över IFK. Foto: Kajsa Nilsson

Munken tillbaka i IFK

Munken Karlsson är tillbaka i IFK Norrköping efter många år på den civila sidan. När möjligheten uppenbarade sig att komma tillbaka till fotbollen tog han chansen och nu är han IFK Norrköpings nya klubbdirektör.

– Jag känner mig bekväm i den nya rollen som klubbdirektör. Jag har erfarenhet av och förståelse för både fotboll, ekonomi och marknadsfrågorna, säger han.

Ett smeknamn blir till

Alla kallar honom för Munken och har gjort det sedan många decennier tillbaka. Namnet myntades när han var barn och spelade ishockey.

– Många i min ålder är döpta till Magnus och i hockeylaget var vi så många att vi behövde egna smeknamn. Tränaren gav mig namnet Munken eftersom min munktröjas luva stack fram. Sedan dess kallar alla mig för Munken. Till och med min fru. Hon brukar kalla mig Munken, eller bara Munk, förklarar han och ler.

Mer kvalitetstid

Under den senaste tiden har Munken befunnit sig på chefspositioner inom pensionsföretaget SPP och mycket tid har gått åt till att pendla mellan Eskilstuna och Stockholm. Han säger att det skönt att äntligen ha hittat en fast bo- och arbetsstad i Norrköping. Och att förhoppningsvis få mer tid för familjen. Trots att han bär på många timmar borta från familjen vill han inte kalla sig för en frånvarande förälder. Men nu blir det mer kvalitetstid.

– Tidigare reste jag i två timmar varje dag. Den tiden kommer jag nu istället kunna lägga på annat roligt, bland annat familjen, påpekar han.

Framgångsrik familj

Till att börja med är det bara Munken själv som flyttar till Norrköping men så småningom kommer även frun Susanne och sonen Malte 8 år följa efter. Döttrarna Felicia och Emelie är i 20-årsåldern och har skapat sina egna karriärer. Felicia är framgångsrik fotbollsspelare och kommer under 2014 spela för Eskilstuna United i allsvenskan. Emelie läser halvtid på Calle Flygares teaterskola och halvtid på Handelshögskolan i Stockholm, med ett förflutet som SM-medaljör i gymnastik.

Han berättar stolt om döttrarnas framgångar. Sonen är betydligt yngre än systrarna och har fotboll som ett stort intresse.

– Jag har inte pushat honom att spela fotboll och att bli bättre men han är väldigt duktig. Han driver sin egen utveckling, säger han.

SM-guldet 1989

Munken Karlssons egen pappa har länge figurerat inom fotbollen, i form av tränare inom IFK Eskilstuna. Även farbror Kent Karlsson är fotbollstränare och Munken fick träna för honom under tiden i IFK Norrköping. Det har knappast varit till nackdel att ha en släkting som tränare, snarare tvärtom i och med Munkens goda resultat inom fotbollen. Största framgången gjorde han i IFK Norrköping där han var med och kammade hem SM-guldet 1989. Nu hoppas han att klubben ska ta sig dit ännu en gång.

– Det krävs mycket av alla, inte bara laget, för att ta sig till den nivån, dessutom kostar det väldigt mycket. Men jag tror definitivt att vi kan ta oss dit. Vi har alla möjligheter i världen, säger han och blickar ut över den för tillfället tomma arenan. Trots de goda utsikterna är Munken Karlsson väl medveten om det ekonomiska bakslaget som IFK fått erfara under senaste året.

– Koncernen har miljonunderskott men föreningen redovisar ett resultat nära plus minus noll. Ekonomin har stark koppling till resultatet, säger han.

Hur ska läktarna fyllas?

– Folk drar folk, det är viktigt att det pratas om fotboll. Jag har redan märkt att det finns ett stort intresse i Norrköping. I år ska vi spela vardagskvällar, det kanske kan göra det lättare att ta sig hit, det gäller också att ha kringaktiviteter under matcherna. Dessutom måste vi bli bättre på att kommunicera att det ska vara match, inte bara berätta om resultatet dagen efter. Det kommer bli roligare att spela och titta om det är fullt på läktaren, säger han.

Den 6 april är det allsvensk premiär på Nya Parken när IFK Norrköping möter Helsingborgs IF och klubbdirektören ser fram emot säsongen.

– Jag hoppas att vi kan göra norrköpingsborna ännu mer stolta över laget, den här arenan och upplevelsen här. Det vore kul om vi kunde bidra till hela samhällsklimatet i stan, avslutar han.

 

Fakta Magnus ”Munken” Karlsson

Ålder: 46 år

Bor: Norrköping ”Samma gata som jag och Susanne bodde på när jag spelade i IFK!”

Familj: Frun Susanne och barnen Emelie 22 år, Felicia 21 år och Malte 8 år

Aktuell: Som ny klubbdirektör för IFK Norrköping

Bästa fotbollsminne: SM-guld 1989 och när han var tränare för Emelie och Felicias lag och de vann 17-årsklassen på Gothia Cup 2009.

Motto: Sätt inga gränser, det hämmar bara utvecklingen.

Favoritlag: Arsenal

Citat: Det kommer bli roligare för grabbarna att spela om det är fullt på läktaren.