• Moa bedrivs i samverkan mellan socialkontoret, beroendekliniken och utbildningskontoret i Norrköping. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Mottagning för alkohol- och narkotikafrågor

Den 15 september öppnade Moa-mottagningen i Norrköping. Moa är till för alla som är under 26 år och har frågor eller problem som rör alkohol och droger.

Även föräldrar kan kontakta Moa om de behöver råd eller stöd kring sitt barn. Det är gratis och personalen har tystnadsplikt.

– Många har inte hittat sin plats. De mår dåligt och försöker fly, men alkohol och droger skapar mer problem än de löser. Det är viktigt att man förstår allvaret, säger Lotta Kindgren, chef för Moa-mottagningen.

Tidigare fanns Mini-Moa, men de hade inte så mycket resurser. Där fick de unga göra drogtester och gå på några samtal, sedan kopplades socialtjänsten in.

Brinner för sitt yrke

På Moa-mottagningen finns mer resurser. Där jobbar socionomer, sjuksköterskor, behandlare, psykolog och läkare som har erfarenhet av riskbruk och beroende. Moa bedrivs i samverkan mellan beroendekliniken, socialkontoret och utbildningskontoret i Norrköping.

– De som jobbar här är inte bara kompetenta, de är även härliga personer som verkligen brinner för sitt yrke, säger Lotta Kindgren.