• Pernilla Karlsson och Saga Janse Ferko från Ung Vänster. Foto: Kajsa Nilsson
  • Miina Almroth bjöd på tårta till alla som inte är rasister. Foto: Kajsa Nilsson
  • Elisabeth Persson var en av demonstranterna. Foto: Kajsa Nilsson
  • Jimmie Åkesson var under förra veckan på besök i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson
  • Trots hårda ord från demonstranterna gick det lugnt till. Foto: Kajsa Nilsson

Motstånd mot SD-ledares besök

Förra veckan var sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson på besök i Östergötland. I Norrköping styrde han kosan mot kommunhuset Rosen och utanför samlades en grupp människor för att visa sitt missnöje med partiets politik.

”Inga rasister på våra gator” ropade folksamlingen och höll upp banderoller och skyltar med budskap på. Till stor del bestod gruppen av Ung Vänster-medlemmar och ordföranden i Norrköping, Saga Janse Ferko, stod längst fram.

– Det är ironiskt att de vill bli ett parti för kvinnor eftersom deras politik är kvinnofientlig, sade hon och kompisen Pernilla Karlsson höll med.

– De är inte välkomna här. Norrköping ska vara en stad för alla.

Vid klockan sex satte mötet igång inne i förvaltningsbyggnaden. Först ut att tala var partiets toppnamn till Europaparlamentet, Kristina Winberg. Efter följde Åkesson och talade om hur han ska locka väljare från socialdemokraterna.

– Vi måste ta oss in i LO-kollektivet och ta väljare från Stefan Löfvén. Han vill inte debattera med mig men det är för att han bara har att förlora på det, förklarade Jimmie Åkesson.