Motfestival som protest mot Bråvalla

Bråvallafestivalen får kritik för att det är för få kvinnor bland de artister som bokats. Bakom kritiken står en grupp som nu anordnar en motfestival.

Ett fåtal av Bråvallafestivalens bokade akter består av kvinnor. Dåligt tycker Hallongrottans vänner som ska anordna en festival i protest mot mansdominansen på Bråvallafestivalen. Motfestivalen kommer att hållas den 15 juni, två veckor innan Bråvallafestivalen.

- Om man gör anspråk på att bli en av Sveriges största musikfestivaler, måste man ta ansvar. Det här sänder ut signaler till besökarna att bra artister är män och att det inte finns tillräckligt bra kvinnor att ställa på en scen, säger Johanna Nordin, talesperson för motfestivalen och medlem i Hallongrottans vänner.

Hallongrottan har inte själv fört fram sin kritik till Bråvallafestivalen, men Johanna Nordin tycker att den kritik som kommit från många håll inte kan ha undgått arrangörerna för Bråvallafestivalen.

När Norrköpings-Magazinet vid ett flertal tillfällen ringer upp Bråvallafestivalen är man inte pigg på att kommentera kritiken.

-Jag har inte tid, säger Ami Mörén, presskontakt.

Men vad säger du om kritiken?

-Jag har verkligen inte tid.

Moa Svahn bokad

Hallongrottans vänner håller som bäst på att titta på praktiska arrangemang för festivalen. Under dagen kommer artisterna att uppträda utomhus, på kvällen flyttar festivalen inomhus. Man håller också som bäst på att boka upp musiker, komiker och konstnärer som kan uppträda. Förslag på gäster från Hallongrottans medlemmar är Lisa Ekdahl, Nour-el Refai, Miss Universum och Deliah.

-Vi kontaktar duktiga människor som är underrepresenterade på Bråvallafestivalen. Människor som kan sporra även tjejer att tänka ”på den scenen kan jag stå”, säger Johanna Nordin.

Therese Ekstrand

Therese.ekstrand@norrkopingsmagazinet.se

 

Faktaruta:

Motfestivalen hålls 15 juni

Inte bara musiker kommer att ställa upp utan även komiker och konstnärer.

Bokade artister är: Tonarvet, Moa Svahn och Tiffany Kronlöf