• Peter Karlsteen är ägare till Norrköpings Plattsättning som erbjuder en mängd olika varianter för den som vill göra om sitt badrum. Som exempelvis den här betongliknande och populära varianten. Foto: Leif Larsson
  • Sådana här dekorstolpar är numera väldigt populära i badrum. Foto: Leif Larsson
  • Kakel med marockanskt mönster är fortfarande gångbart. Foto: Leif Larsson
  • Detta kakel har variation i storlek och det ger i sin tur ett mönster. Foto: Leif Larsson
  • Olika färger, mönster och storlekar på kakel är vanligt i dag. Foto: Leif Larsson
  • En del villa ha lite diskret dekor på badrumskaklet. Foto: Leif Larsson

Mot varmare badrumsfärger

Trenden inom kakel i badrum är inte en utan många. Som olika storlekar på kaklen samt mönster och färger. Struktur på kaklen och det som kallas dekorstolpar är andra populära inslag.

Tidigare regerade det klassiska vita kaklet med plattor som var 10x10 centimeter stora. I dag är det i stället en gigantiskt bredd.

– Numera finns det mesta, påpekar Peter Karlsteen, ägare till Norrköpings Plattsättning AB, beläget i Risängens industriområde.

I företagets omkring 1 000 kvadratmeter stora lokaler finns bevis för det. Peter tar tidningen på en rundtur och berättar om vad som är populärt just nu.

– I dag är trenden att gå bort från vitt och svart och mot mer varmare färger, inleder han.

Det vita lever dock kvar men är mer varierat nu.

– Förr var det vita kaklet alltid slätt men nu är det vanligt med struktur på det. Dessutom säljer vi mer av matt vit färg, det ger inte lika mycket lampblänk som blankt kakel, tipsar han.

Många storlekar

Strövtåget i lokalerna fortsätter. Kakel med färg och mönster passeras. I de uppbyggda miljöerna syns också kakel av många olika storlekar.

– Det finns exempelvis mått på 30x60 centimeter och många andra varianter. Jag tycker det ska vara stora kakel i stora badrum och små kakel i små badrum. Men smaken är givetvis individuell. Men om man har stora kakel i små badrum så är risken att det blir mycket spill och därmed dyrare. En del vill ha kakel på bredden, då ser badrummet bredare ut. En del vill ha det på höjden och då ser det ut att vara högre i tak, redogör Peter.

Han startade företaget 1993 med en kompanjon som nu är pensionerad. År 2008 lade Peter ner företagets entreprenad och numera är det försäljning som gäller. Tre personer finns i bolaget och det är i huvudsak fem leverantörer som står bakom det digra utbudet.

Flera miljöer visar en så kallad dekorstolpe. Det vill säga en vägg med kakel i en färg som kompletteras med en fyra-fem kakelplattor bred rand som går från golv till tak. I avvikande färg förstås.

– Sådana här stolpar är det mest populära i badrum nu. Plus fondväggar. Bårder som fanns förr är nästan borta nu, berättar Peter Karlsteen.

Marockanskt är kvar

Det finns således otaliga alternativ till hur ett badrum ska kläs. Några föredrar kakel med en krackelerad känsla, andra lutar åt det betongaktiga. Det så kallade marockanska kaklet, i glada färger och mycket mönster, är också fortfarande med i sortimentet.

– Jag hade en kund här förra veckan som köpte sådant. De marockanska är ganska tjocka cementplattor där ett slags tryck bränns in, omvittnar badrumsförsäljaren.

Förutom att kakel och plattor hamnar i badrum och kök så blir det allt vanligare att även andra rum bekläs. Både på golv och på vägg.

– Även i hallar, vardagsrum och uterum finns det plattor men då är det oftast granitkeramik som tål mer.

Kunderna hos Norrköpings Plattsättning är både företag och privatpersoner i lägenhet och villa. När ett badrum ska göras om krävs en rejäl funderare innan.

– Det är en stor grej att göra om i ett badrum och ofta måste golvbrunnen bytas. Kaklet är nog det billigaste, tätskikten bakom är dyrare, i alla fall om man räknar in arbetskostnaden, påpekar Peter Karlsteen.