• Erik Thulin varnar för smarta tjuvar. Foto: Tommy Pettersson

Mörkret är tjuvens vän

Guld, kontakter och hemelektronik är på tjuvens topplista när det gäller vad som är mest attraktivt att stjäla men genom att tänka som en tjuv kan man undvika att få objudna gäster i hemmet.

Genom att tänka som en tjuv och se på sitt hem utifrån kan man undvika att ge tjuven eller tjuvarna möjlighet att ta sig in i villan eller lägenheten.

– Tjuven gör alltid en snabb bedömning om det är värt att bryta sig in i din bostad. Man kanske inte tänker på det men de tittar alltid in genom ett fönster eller genom en brevlåda innan de bryter sig in. De vill kolla både om det är värt och relativt riskfritt att göra ett inbrott, berättar Erik Thulin vid Östgötapolisen.

Skaffa ett kassaskåp

– Man ska aldrig förvara guld och annat som lätt kan omsättas i kontanter i bostaden. Har man ringar och annat dyrbart är det enda raka att skaffa sig ett bankfack eller möjligen ha ett litet kassaskåp hemma. Det finns egentligen ingen annan lösning när det gäller små och dyrbara föremål, säger Erik Thulin.

Det är inte bara kontanter, guld och elektronik som stjäls. Inbrottstjuven tar även verktyg, motorsågar och gräsklippare. Att ha fotograferat och dokumenterat sina ägodelar i förväg är en god hjälp för polisen när inbrottet väl har skett.

Mörkret är tjuvens vän

- För oss underlättar det mycket om det finns foton på det som försvunnit. Också maskiner och redskap är eftertraktade byten för tjuven. Det stjäls mängder av begagnade motorsågar, gräsklippare, röjsågar med mera. Det är inte alltid man har kvar kvitton eller tillverkningsnummer på sina saker men man kommer kanske ihåg att röjsågen har en repa på kåpan, eller att gräsklipparen har färgstänk på handtaget. Om man kan beskriva sina stulna ägodelar mer detaljerat och även bifoga foton på sakerna så kan vi enklare härleda olika värdesäker, tipsar Erik Thulin vidare. Det är just mörkret som hjälper tjuven. Bara den senaste tiden har det skett ett stort antal bostadsinbrott i Östergötland.

Ligor stjäl

– Det är både så kallade livsstilskriminella, och så är det olika ligor som kommer från utlandet, som begår bostadsinbrott och ofta är de specialiserade på en sak, till exempel guld eller båtmotorer, säger Thulin och tycker att flera borde höra av sig till polisen om man har sett eller hört nåt misstänkt.

- Det är till stor hjälp när allmänheten hör av sig om till synes obetydliga iakttagelser. Då kan vi skicka ut en patrull och kontrollera en misstänkt person eller ett misstänkt fordon innan något allvarligt händer, avslutar Erik Thulin vid Östgötapolisen.