• Susanna Ekman är filialföreståndare i Mogata bibliotek. Hon tycker det är viktigt att det finns ett bibliotek för ortsborna nu när det pratas så mycket om att förbättra läsförståelsen hos barn. Foto: Leif Larsson
  • Mogataborna Laila Holmqvist och Leif Karlsson tittar in i biblioteket hos Susanna Ekman för att låna. Båda gillar deckare så det kanske blev en sådan denna gång. Foto: Leif Larsson
  • I bibliotekets tre små rum finns det vanliga utbudet av barn- och ungdomsböcker, faktalitteratur, romaner, deckare och biografier. Foto: Leif Larsson
  • En liten anspråkslös skylt i fönstret visar att detta lilla hus bredvid kyrkan hyser ett bibliotek. Foto: Leif Larsson

Mogatas bibliotek lever vidare

Inte många orter med bara cirka 300 invånare har ett bibliotek. Mogata i Söderköpings kommun är på det viset ovanligt. – Det pratas numera om att ungas läsförståelse blir sämre, då är det viktigt att böcker finns på nära håll, konstaterar Susanna Ekman, filialföreståndare på Mogata bibliotek.

Mogata, någon mil sydost om Söderköping, har ända sedan 1849 haft bibliotek. Från början ett sockenbibliotek, numera ett bibliotek för allmänheten och för skola och förskola. Biblioteket har öppet på onsdagskvällar för alla medan skolorna har egna nycklar och kan utnyttja lokalerna, tre små rum, även på andra tider.

De som besöker biblioteket kan förvänta sig ett klassiskt utbud av barn- och ungdomsböcker, romaner, deckare, biografier och faktalitteratur.

– Vi köper in en hel del nya populära böcker och jag kommer med förslag till vad som ska köpas in, jag har lärt känna folk och vet vad många vill ha. Om en bok inte finns inne kan man beställa den. När boken kommit händer det att jag ringer och berättar det för beställaren, säger Susanna.

Fler barnfamiljer

En service som kanske annars inte är så vanlig. Föreståndaren hjälper också skolorna och kyrkans barntimmar med att ordna och leverera boklådor.

– Det har blivit många fler barnfamiljer i Mogata på senare tid. Det är trevligt och en del vuxna kommer in med sina barn och lånar böcker. Det är variation på besökarna, både vad gäller ålder, kön och frekvens.

– Ibland kommer det tillfälliga boklånare, andra kommer varje eller varannan vecka och en del kanske en gång om året, berättar Susanna.

I Mogata fanns förr en affär, men inte längre. Bussförbindelserna till Söderköping har försämrats. Ungefär som det numera ser ut på landsbygden och i små orter. Biblioteket är i det sammanhanget ett lysande undantag.

– Med sämre kollektivtrafik så blir det svårare för många att ta sig till Söderköping och då är det bra att biblioteket finns kvar här, tycker filialföreståndaren och fortsätter:

– Biblioteket var nedläggningshotat ett par gånger för tio-tolv år sedan. Men det gjordes andra åtgärder så det kunde vara kvar. Först minskade öppethållandet från två kvällar till en och andra gången var det biblioteket i Östra Ryd som fick färre dagar öppet så att Mogatas bibliotek kunde vara kvar. På senare år har jag inte hört att det varit tal om nedläggning, redogör Susanna Ekman.

Besökare

När tidningen är på besök en onsdagskväll kommer det in några boklånare. Kristina Karlsson från Mogata är en av dem.

– Jag är här då och då och lånar mest deckare och äventyrsböcker. Det är guld värt att det finns ett bibliotek här, vi är glada så länge det får vara kvar, påpekar hon.

Mogatabon Laila Holmqvist var denna gång ute efter Elsie Johanssons biografi men fick beställa eftersom den inte fanns inne.

– Jag är här var 14:e dag och försöker hitta det senaste. Jag läser gärna deckare och kärleksromaner. Det är bra att det finns ett bibliotek här, jag skulle inte åka in till Söderköping för att låna. Min son och mina barnbarn är ofta här och lånar, berättar Laila.