• Amanda och Marie Bergman. Dotter och mor som utökar sin affärsverksamhet till att nu också innefatta en garnaffär. De driver Olgas Hus sedan tidigare. Foto: Kajsa Nilsson

Modern garnaffär öppnar i Knäppingsborg

Beige, brun, grå och nyanserna däremellan. Så vill mor och dotter Marie och Amanda Bergman hålla färgskalan i den nya garnaffären Stickeriet i Knäppingsborg. De har redan Olgas hus i samma kvarter och flera verksamheter i Jönköping.

Trots att ingen av dem kan sticka något nämnvärt bestämde de sig för att öppna en garnaffär. De har saknat häftiga garnaffärer med det lilla extra. Marie och Amanda brinner för färg, form och skapande och får mycket inspiration av kläderna i butiken Olgas Hus och ibland önskar de sig modeller som ingen leverantör kan ta fram.

– Här känns det som om man verkligen kan få fram det man önskar från grunden. Bara att skapa den här butiken är så kul så att jag går i taket. Jag älskar att göra fint och att låta folk bli inspirerade, säger Marie.

– Jättekul att vi fick just den här lokalen. Vi flyttade till Knäppingsborg med Olgas Hus i februari och dessa två lokaler är våra favoriter i området, berättar Amanda och nämner de vackra golven, väggarna och taket som ger en genuin känsla i den gamla industrilokalen.

Naturfärger

De gillar naturfärger och kommer att hålla färgskalan däromkring med vissa inslag av starkare färger. Garnerna är framför allt från Norge och Danmark med exklusiva Isagers garn från Skagen som ett exempel. Isager säljer bara sitt garn i utvalda butiker och Stickeriet är en av dem. Utöver Isager kommer Stickeriet bland annat ha gotländska Verkegårds och mer kända norska märket Sandnes som har både garn och mönster.

– Det kommer att finnas mycket naturmaterial på Stickeriet. Nu under den kalla säsongen tar vi in mycket ull och till våren kommer det in mer lin, silke och bomull, säger Marie.

Unika mönster

Stickeriet är tänkt att bli en inspirationskälla för alla garnintresserade i Norrköping. Det kommer att hållas kurser och stickcaféer framöver. Stickdesignern Astrid Tedman förser butiken med unika mönster i ett samarbete med Marie och Amanda. Dessa går endast att köpa på Stickeriet i Norrköping. Marie och Amanda lärde känna Astrid i Jönköping då hon hade sin egen garnshop i närheten av Olgas hus. Nu är Astrid säljare på norska Sandnes garn och nappade på idén att göra mönster till Stickeriet.

– Vi ritar upp vad vi önskar och Astrid utformar mönstret åt oss för att få fram unika plagg. Det kommer mer i framtiden. Nu är tiden knapp eftersom vi måste fokusera på att få igång verksamheten, säger Marie.

Att starta garnaffär trots bristande stickkunskaper kan tyckas som ett mycket stort steg. För Marie och Amanda känns det trots allt inte så främmande.

– Vi har hållit på med kläder så länge. Olgas Hus har funnits i 20 år i Jönköping och Amanda har hängt med mig jämt. Varje gång som vi gjort inköp till butiken har vi haft önskemål som leverantörerna inte kan möta. Därför startade vi ett samarbete med en svensk stickfirma som maskinstickar till Olgas Hus. På Stickeriet kommer vi ha stickmönster helt i vår smak som folk får sticka själva, avslutar Marie Bergman.