• Lars-Gunnar Samuelsson gör det möjligt att handla mjölk i flergångsflaska. Foto: Tommy Pettersson

Mjölkautomaten på väg tillbaka

”Öjebybonden”, Lars-Gunnar Samuelsson har gjort det igen. Full av en aldrig sinande energi kommer han med innovationer och idéer som förvånar och imponerar.

Just nu är han aktuell med en Mjölkautomat. Ja, ni läste rätt. Tillbaka till femtio- och sextiotalet. För oss som är till åren komna känns mjölkautomaten helt rätt och nostalgisk, rent av familjär.

Det är inte bara så att man nu snart kan minnas tillbaka till när man på förälders uppdrag fick ta mjölkkannan och springa till affären för att tanka upp några liter mjölk ur en automat utan nu pratar vi nymodigheter också.

I takt med att närproducerat, ekologiskt och och klimatfrågor blivit en angelägenhet för den rika delen av världen börjar konsumenten ställa krav. Nu är många av oss beredda att betala några kronor extra bara vi vet att landskapet i närområdet blir avbetat av några välmående kossor. Lars-Gunnar Samuelsson är mjölkbonde av födsel och ohejdad vana och han ger aldrig upp sitt värv.

I Borås

Han startade Blåklint, ihop med Peos mjölk, ett företag som marknadsför ekologiska produkter från gårdarna Öjeby och Hulterstad. Nu lanserar han i företaget LG Husdjurstjänst en mjölkautomat för att sälja direkt till kunden från gården eller närbutiken utan mellanhänder.

– Den första mjölkautomaten står i ICA Fristad i Borås och det går riktigt bra där nere, säger Lars-Gunnar Samuelsson vidare.

– Där kan man gå och fylla på ekologisk mjölk i en flaska direkt från en gård i närheten. Sedan tvättar man flaska eller mjölkkannan och går och fyller på igen.

Hur det började

Blåklint en östgötsk producent av ekologiska varor samlade under ett och samma tak, som står bakom satsningen på närproducerad mjölk. Under december 2014 lanserades de första förpackningarna mjölk, yoghurt och filmjölk levereras till utvalda butiker i Östergötland.

Man levererade mjölkprodukter till 14 butiker från två östgötska ekologiska gårdar, en i Askeby och den andra i Mjölby.

Tre ställen, ICA Maxi Motala, ICA Maxi Linköping och ICA Signalen Ekholmen Linköping blev de första butikerna som fick möjlighet att sälja den närproducerade produkten.